Inhoudsblokken

De KB doet samen met het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) en met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed onderzoek naar het Evangeliarium van Egmond. Dit middeleeuwse handschrift is een van de topstukken in de collectie van de KB. Het RMO doet dit onderzoek in het kader van zijn tentoonstelling Het jaar 1000, die in 2023 wordt gepresenteerd. Ook maken zij een biografie over dit oude handschrift.

Tijdens verschillende momenten kijken onderzoekers, onder meer met een röntgenapparaat, naar de kleuren van de afbeeldingen in het boek. Zo hopen ze meer te leren over wat voor verf is gebruikt, hoe de plaatjes van elkaar verschillen, hoe en wanneer het boek precies is gemaakt en hoeveel verschillende mensen eraan werkten.

Bekijk de video over het onderzoek hieronder:

Oudste afbeelding van middeleeuwse Nederlanders

Het Evangeliarium van Egmond is meer dan 1000 jaar oud. De teksten in het boek zijn omstreeks het jaar 860-870 geschreven en rond het jaar 900 zijn sierbladen aan het boek toegevoegd. Het is vooral bekend omdat het een afbeelding bevat met daarop de eerste identificeerbare Nederlanders: Dirk en Hildegard van Holland. Deze graaf en gravin zijn dus de oudste Nederlanders van wie een afbeelding bestaat.

Het is bijzonder dat dit middeleeuwse handschrift al die tijd bijna onbeschadigd overleefde. Een handschrift op perkament werd van generatie op generatie doorgegeven.

Lees meer over de tentoonstelling en het Evangeliarium.