Evangeliarium van Egmond
Het Evangeliarium van Egmond is een perkamenten boek uit de 9e eeuw. Het is beroemd omdat je er een afbeelding in vindt van graaf Dirk en gravin Hildegard van 'Holland'. Zij lieten die afbeelding er rond het jaar 975 in zetten. Meer dan 1000 jaar later zijn Dirk en Hildegard de oudste Nederlanders van wie een afbeelding bestaat.
Een evangeliarium is een boek met de 4 evangeliën uit de Bijbel. Jezus’ volgelingen Mattheus, Marcus, Lucas en Johannes schreven ieder hun eigen versie van het leven, de dood en de opstanding van hun leermeester. Die 4 verhalen staan centraal in het christendom. De teksten zijn in het Latijn. Dat was vele eeuwen lang de voertaal in de katholieke kerk.
Wie waren Dirk en Hildegard?
Dirk II (ca. 932-988) is een Friese graaf die van 965 tot zijn dood heerst over het gebied dat we nu Noord- en Zuid-Holland noemen. Hildegard komt uit Vlaanderen. Zij trouwt rond 950 met Dirk.
De geschiedenis vertelt dat Dirk een mannenklooster laat bouwen met een stenen abdijkerk. Het is mogelijk dat het handschrift een geschenk van Dirk en Hildegard is bij de wijding van die kerk rond 975. In ieder geval vinden de graaf en zijn vrouw de schenking een belangrijke gebeurtenis. Zo belangrijk dat zij achterin het handschrift 2 nieuwe illustraties laten opnemen, waarop zij zelf staan afgebeeld. Die illustraties hebben Dirk en Hildegard beroemd gemaakt: zij zijn de oudste landgenoten van wie we een afbeelding hebben.
Hoe kun je het Evangeliarium van Egmond inzien?
Je kunt het Evangeliarium van Egmond online inzien. Afbeeldingen van dit werk zijn te bekijken via Wikimedia Commons. Wie het in het echt wil onderzoeken, kan toestemming vragen aan de conservator (Ed van der Vlist). Het signatuur van dit topstuk is KW 76 F 1.