Vandaag is Onsland.nl gelanceerd. Onsland.nl is een website met meer dan 250.000 bronnen over de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië. Op de site zijn onder meer gedigitaliseerde archieven, foto's en objecten beschikbaar gemaakt. Deze zijn afkomstig uit collecties van particulieren en uit die van zo'n 65 instellingen, waaronder het Nationaal Archief, het NIOD en het Stadsarchief Rotterdam. De komende jaren zullen daar nog miljoenen nieuwe bronnen aan worden toegevoegd.
Grote informatiebehoefte
Onsland.nl voorziet in een grote informatiebehoefte, aldus Yvonne van Genugten, directeur van het Indisch Herinneringscentrum: “De gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië is lange tijd onderbelicht gebleven. Er zijn bijna 2 miljoen Nederlanders met Indonesische roots of een historische band met het land, die om persoonlijke redenen graag dieper in deze geschiedenis zouden duiken. Maar ook voor algemeen geïnteresseerden en het onderwijs is het goed dat Onsland.nl er nu is. Met de lancering van deze website brengen we de gedeelde kennis van Nederland en Indonesië echt een stap verder.”
Meer collecties gedigitaliseerd
Het digitaliseringsprogramma Metamorfoze van de KB coördineert het digitaliseren van de bronnen die op Onsland.nl worden ontsloten. Programma-coördinator Louise Rahardjo: “Er zijn drie ronden geweest waarin personen of instellingen met Indische erfgoedcollecties een digitaliseringsaanvraag konden doen. Van tien instellingen zijn de collecties al gedigitaliseerd, wat voor Onsland.nl ruim 1,5 miljoen scans heeft opgeleverd. Op dit moment worden collecties van nog acht verschillende instellingen gedigitaliseerd. Naar verwachting zullen aan het eind van het programma meer dan 4 miljoen scans zijn gemaakt. Onsland.nl zal dus nog verder worden aangevuld.”