Inhoudsblokken

Vandaag is Onsland.nl gelanceerd. Onsland.nl is een website met meer dan 250.000 bronnen over de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië. Op de site zijn onder meer gedigitaliseerde archieven, foto's en objecten beschikbaar gemaakt. Deze zijn afkomstig uit collecties van particulieren en uit die van zo'n 65 instellingen, waaronder het Nationaal Archief, het NIOD en het Stadsarchief Rotterdam. De komende jaren zullen daar nog miljoenen nieuwe bronnen aan worden toegevoegd. 

De homepage van Onsland.nl

Onsland.nl bevat onderwijsmateriaal, getuigenissen en de mogelijkheid om te zoeken naar de eigen familiegeschiedenis. De site deelt verhalen van verschillende ervarings- en herinneringsgemeenschappen, zoals de Indische, de Molukse, de Chinese en de Papua-gemeenschap. De focus van het gedigitaliseerde materiaal op Onsland.nl ligt op de periode van de Tweede Wereldoorlog, de dekolonisatie en de doorwerkingen daarvan. 

  • Een van de foto’s uit de Onsland.nl-collectie. In 1949 kwam er een delegatie uit Indonesië naar Nederland om de Ronde Tafel Conferentie Indonesië bij te wonen. De delegatie bracht onder meer een bezoek aan Marken en Volendam. Foto: Nationaal Archief-collectie ANEFO / Ben Merk. 

Grote informatiebehoefte

Onsland.nl voorziet in een grote informatiebehoefte, aldus Yvonne van Genugten, directeur van het Indisch Herinneringscentrum: “De gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië is lange tijd onderbelicht gebleven. Er zijn bijna 2 miljoen Nederlanders met Indonesische roots of een historische band met het land, die om persoonlijke redenen graag dieper in deze geschiedenis zouden duiken. Maar ook voor algemeen geïnteresseerden en het onderwijs is het goed dat Onsland.nl er nu is. Met de lancering van deze website brengen we de gedeelde kennis van Nederland en Indonesië echt een stap verder.” 

  • De familie Jouwe en dhr. Tanggahn komen in 1962 aan op Schiphol vanuit Biak. Foto: Nationaal Archief-collectie ANEFO / Harry Pot. 

Meer collecties gedigitaliseerd

Het digitaliseringsprogramma Metamorfoze van de KB coördineert het digitaliseren van de bronnen die op Onsland.nl worden ontsloten. Programma-coördinator Louise Rahardjo: “Er zijn drie ronden geweest waarin personen of instellingen met Indische erfgoedcollecties een digitaliseringsaanvraag konden doen. Van tien instellingen zijn de collecties al gedigitaliseerd, wat voor Onsland.nl ruim 1,5 miljoen scans heeft opgeleverd. Op dit moment worden collecties van nog acht verschillende instellingen gedigitaliseerd. Naar verwachting zullen aan het eind van het programma meer dan 4 miljoen scans zijn gemaakt. Onsland.nl zal dus nog verder worden aangevuld.”

Militairen poseren in Kandangan. Uit het foto-album van Hiskia Kobrua, KNIL-militair van 1948-1951. Foto: Indisch Herinneringscentrum / Collectie Hiskia Kobrua. 

Een overzicht van de collecties die via het programma zijn en nog worden gedigitaliseerd, is te vinden via: Programma Indisch Erfgoed Digitaal | Metamorfoze

Ons land: Nederland | Nederlands-Indië | Indonesië is ontwikkeld door het Programma Indisch Erfgoed Digitaal, een samenwerking tussen WO2Net, het Indisch Herinneringscentrum en de KB nationale bibliotheek. Het programma wordt gefinancierd door het Ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.