Benedictus de Spinoza

Inhoudsopgave

De collectie Benedictus de Spinoza in het kort

  • Inhoud: zeldzame oude drukken van en over Benedictus de Spinoza (1632-1677) en de Nederlandse Spinozisten, correspondentie over de vereniging Het Spinozahuis uit Den Haag, de enige 2 bewaard gebleven handschriften van de Korte verhandeling van Spinoza en moderne uitgaven van en over Spinoza.
  • Omvang: ongeveer 1.400 (e-)boeken en handschriften.
  • Toegang: vindbaar via de KB-catalogus.

Inhoud van de collectie Benedictus de Spinoza

Benedictus de Spinoza (1632-1677) is de filosoof van de Nederlandse verlichting. Wie de grote invloed van Benedictus de Spinoza van zijn eigen tijd tot nu wil bestuderen, is bij de KB aan het goede adres. In de collectie vind je boeken van en over Spinoza –wetenschappelijke uitgaven, maar ook boeken voor een breder publiek. Verder zijn er veel verschillende edities van het werk van Spinoza. Daarbij zitten kritische wetenschappelijke uitgaven én moderne hertalingen van Spinoza’s werk. In de KB-collectie vind je ook de enige 2 bewaard gebleven handschriften van de 17de-eeuwse manuscript-vertaling Korte verhandeling van God, de mensch en desselvs welstand.

Geschiedenis van de collectie Benedictus de Spinoza

Al sinds de oprichting bouwt de KB aan de collectie van en over Benedictus de Spinoza. In 1870, 1871 en 1958 werd de collectie uitgebreid met schenkingen van Adrianus Bogaers (1795-1870), een aankoop van de verzameling van Antonius van der Linde (1833-1897) en de nalatenschap van de spinozist Willem Gerard van der Tak (1885-1958).

Toegankelijkheid van de collectie Benedictus de Spinoza

Publicaties van en over Spinoza zijn te vinden via de KB-catalogus. In de leeszaal is een grote handbibliotheek over Spinoza te vinden. Online is informatie te vinden via Digitale bronnen, catalogi en websites. Informatie over Spinoza in boeken, kranten, tijdschriften en meer is te vinden via Delpher.

Spinoza in andere bibliotheken

Literatuur over de collectie Benedictus de Spinoza

Artikel

  • Storm, R. ‘Antonius van der Linde, geleerde, bibliofiel 1833-1897’. Verzamelaars en verzamelingen. Koninklijke Bibliotheek, 1789-1998. Zwolle: Waanders, 1998. 75-79.