Inhoudsopgave

De collectie Gerrit Achterberg in het kort

  • Inhoud: een bijna complete verzameling bijzondere exemplaren van het werk van de dichter Gerrit Achterberg.
  • Omvang: ruim 100 delen.
  • Toegang: de boeken zijn te vinden via de KB-catalogus. Ter inzage in de leeszaal Bijzondere Collecties; worden niet uitgeleend.
  • Meer informatie: Arno Kuipers en Paul van Capelleveen.

Over de collectie Gerrit Achterberg

Gerrit Achterberg (1905-1962) is 1 van de belangrijkste Nederlandse dichters van de 20e eeuw. Hij staat bekend als de man die zijn hospita vermoordde. Achterberg dichtte veel over een gestorven geliefde. Na zijn dood verscheen in 1963 de bundel Verzamelde gedichten. Er werden tienduizenden exemplaren van verkocht en het werd vaak herdrukt.

Deze collectie bestaat uit de exemplaren van de dichtbundels uit Achterbergs eigen bezit en de exemplaren die hij schonk aan zijn vrouw Cathrien Achterberg-Van Baak (1908-1989). In veel poëziebundels vind je handgeschreven opdrachten van Achterberg aan zijn vrouw. De collectie bevat ook boeken over Achterberg en rijmprenten en affiches.

Geschiedenis van de collectie

Mevrouw Achterberg nam de KB op in haar testament. Van elke druk van elke dichtbundel uit de eigen collectie van Gerrit Achterberg kreeg de KB na haar dood in 1989 een exemplaar. Het gaat dus om veel bijzondere drukken, vaak met opdrachten van de dichter. De KB heeft de collectie zelf aangevuld – onder andere met de bundel Zangen van twee twintigers uit 1924, het debuut dat hij uitgaf met zijn vriend Arie Dekker.

Toegankelijkheid van de collectie

Je vindt de boeken uit de Collectie Achterberg via de KB-catalogus. Ze zijn ter inzage in de leeszaal Bijzondere Collecties en worden niet uitgeleend.

Literatuur

Artikelen

Boek