Louis Couperus

Inhoudsopgave

De collectie Louis Couperus in het kort

  • Inhoud: verzameling uitgaven van Louis Couperus (1863-1923), met eerste drukken, luxe exemplaren, varianten van boekbanden en handschriften van romans, verhalen en gedichten. Bevat ook alle latere drukken, vertalingen en studies over Couperus.
  • Omvang: circa 2.200 banden, waarvan 1.400 uit de zogeheten Eekhof-verzameling; circa 70 handschriften.
  • Toegang: te vinden in de KB-catalogus. Ter inzage in de leeszaal Bijzondere Collecties; worden niet uitgeleend.
  • Meer informatie: Arno Kuipers en Paul van Capelleveen.

Over de collectie Louis Couperus

De Couperus-collectie van de KB is een bijna complete verzameling van alle uitgaven in alle varianten van de beroemde Haagse schrijver Louis Couperus (1863-1923). De KB bezit verschillende uitgaven van beroemde werken, zoals Eline Vere en Van oude menschen, de dingen die voorbijgaan. De boeken van de Couperusverzamelaar Jan Eekhof vormen de kern van de collectie.

Veel van de boekbanden van Couperus waren prachtig versierd. De banden, die vooral door uitgeverij Veen werden uitgegeven, zijn verzorgd door kunstenaars als Richard Roland Holst, Jan Toorop en H.P. Berlage.

Daarnaast vind je in de collectie van de KB zo’n 70 handschriften van Louis Couperus. Het gaat bijvoorbeeld om de manuscripten van De berg van licht en Het zwevende schaakbord. Ook vertalingen en boeken over Couperus behoren tot de collectie.

Geschiedenis van de collectie Louis Couperus

De KB verzamelt al heel lang werk van Louis Couperus. Toen de schrijver nog leefde, kreeg de KB al handschriften van hem. De Couperus-collectie groeide in 2006 enorm toen de KB samen met het Literatuurmuseum de verzameling van Couperus-verzamelaar J.A. Eekhof (1928-2007) kocht. Het Literatuurmuseum beheert sindsdien de brieven, handschriften en andere documenten uit de collectie-Eekhof; de KB beheert de boeken.

Toegankelijkheid van de collectie Louis Couperus

De boeken en handschriften uit de Couperus-collectie zijn te vinden via de KB-catalogus. Ze zijn ter inzage in de leeszaal Bijzondere Collecties en je kunt ze niet lenen.

Literatuur over de collectie Louis Couperus

Artikelen

  • Schoonhoven, E. van. ‘De essentie van verzamelen. Mysterieuze collectie-Eekhof onthult haar geheimen’. Arabesken 14:28, 2006, pp. 20-22.
  • Vliet, H.T.M. van. ‘Perfectie als norm. De Couperuscollectie van J.A. Eekhof’. De Parelduiker 12:1, 2007, pp. 3-13.

Boek