Willem Bilderdijk

Inhoudsopgave

De collectie Willem Bilderdijk in het kort

  • Inhoud: bijna complete verzameling van alle werken van schrijver Willem Bilderdijk (1756-1831), met onder andere dichtbundels, wetenschappelijke werken, opdrachtexemplaren, manuscripten en liefdesbrieven.
  • Omvang: circa 800 delen (meer dan 1.100 objecten).
  • Toegang: te vinden in de KB-catalogus. Ter inzage in de leeszaal Bijzondere Collecties; worden niet uitgeleend.
  • Meer informatie: Arno Kuipers en Paul van Capelleveen.

Over de collectie Willem Bilderdijk

Dichter Willem Bilderdijk (1756-1831) is schrijver van een enorm oeuvre: hij schreef meer dan 400 boeken. De KB heeft bijna al die boeken in haar bezit. In de collectie vind je onder meer de oudste uitgaven en bijzondere drukken met aantekeningen van de dichter. Ook heeft de KB veel handschriften van Bilderdijk. Het gaat om handschriften van gedichten, maar ook van historische en juridische werken. In de brievencollectie vind je onder meer 224 brieven van Bilderdijk aan boekhandelaar en uitgever Johannes Immerzeel jr.

Geschiedenis van de collectie

De KB begon al vroeg met het verzamelen van het werk van Bilderdijk. In de 19e en 20e eeuw bouwde de KB een grote verzameling op.

In 2008 werd de collectie meer dan verdubbeld. Toen gaf het Literatuurmuseum de Leeflang-verzameling in permanente bruikleen. Deze collectie van de Bilderdijk-verzamelaar A.W. Leeflang bevat ook veel ook uitgaven van na Bilderdijks dood.

Toegankelijkheid van de collectie

De boeken, tijdschriften en handschriften uit de Bilderdijk-collectie vind je via de KB-catalogus. Ze zijn ter inzage in de leeszaal Bijzondere Collecties en worden niet uitgeleend. De werken uit de Leeflang-collectie zijn apart te vinden in de KB-catalogus.

  • Prent met een portret van Willem Bilderdijk, gemaakt in 1786.