Inhoudsopgave

De collectie W.L. & J. Brusse’s Uitgeversmaatschappij in het kort

  • Inhoud: bijna complete verzameling publicaties van W.L. & J. Brusse’s Uitgeversmaatschappij in Rotterdam uit de jaren 1903-1969, van populaire romans tot informatieve boeken.
  • Omvang: circa 1.500 edities van 1.000 uitgaven.
  • Toegang: vindbaar via de KB-catalogus; uitgebreid beschreven, met gegevens over vormgevers, illustratoren, binders en lettertypen. Ter inzage in de leeszaal Bijzondere Collecties; worden niet uitgeleend.
  • Meer informatie: Paul van Capelleveen.

Over de collectie W.L. & J. Brusse’s Uitgeversmaatschappij

W.L. & J. Brusse’s Uitgeversmaatschappij publiceerde boeken tussen 1903 en 1969. De uitgeverij gaf werk uit van moderne architecten en dichters, zoals H.P. Berlage, J.H. Leopold en J. van Oudshoorn. De collectie van de KB geeft een breed overzicht van de verschillende soorten publicaties, waarvan een deel fictie en een deel non-fictie.

Veel sociaaldemocratische auteurs publiceerden hun werk bij W.L. & J. Brusse’s Uitgeversmaatschappij, zoals C.S. Adama van Scheltema en Henriette Roland Holst. Onder de non-fictietitels vallen schoolboeken en uitgaven op het gebied van kunst en cultuur, zoals film, design en interieur.

De uitgeverij besteedde altijd veel zorg aan de vormgeving van haar uitgaven. In het begin bepaalden S.H. de Roos en H.P. Berlage de stijl. Later was meer ruimte voor de vertegenwoordigers van de Nieuwe Zakelijkheid, zoals Piet Zwart en Paul Schuitema. De KB heeft van deze uitgaven bijna alle verschillende uitvoeringen, waaronder gebonden, ingenaaid en met stofomslagen.

Achtergrond van de collectie W.L. & J. Brusse’s Uitgeversmaatschappij

Onze collectie komt uit het archief van W.L. & J. Brusse’s Uitgeversmaatschappij. Nadat de uitgeverij in 1969 officieel werd opgeheven, werd de bibliotheek ondergebracht bij de KB. Het correspondentiearchief ging naar het Literatuurmuseum. De originele ontwerpen, illustraties en proefdrukken zijn te vinden in het Huis van het boek (voorheen Museum Meermanno). Het bedrijfsarchief bevindt zich in het gemeentearchief van Rotterdam.

Toegankelijkheid van de collectie W.L. & J. Brusse’s Uitgeversmaatschappij

De titels zijn uitgebreid beschreven in de KB-catalogus, met onder meer gegevens over vormgevers, illustratoren, binders en lettertypen. De beschrijvingen bestaan ook in boekvorm, aangevuld met historische teksten over de uitgeverij: W.L. & J. Brusse’s Uitgeversmaatschappij, 1903-1965. De titels zijn ter inzage in de leeszaal Bijzondere Collecties. Op aanvraag organiseren we presentaties voor groepen.

Literatuur over de collectie W.L. & J. Brusse’s Uitgeversmaatschappij

Boek

  • Faassen, S. van, Oldewarris, H. & Thomassen, K. W. L. & J. Brusse’s Uitgeversmaatschappij, 1903-1965. 010, 1993.