Waar vind ik verluchtingen uit middeleeuwse handschriften? Hoe kom ik te weten wat daarop te zien is? Deze dataset bevat beschrijvingen van handgeschreven middeleeuwse boeken uit de collecties van de KB en van Huis van het Boek, en van de verluchtingen in die boeken. Van alle verluchtingen zijn afbeeldingen opgenomen. De beschrijvingen en afbeeldingen zijn vrij van auteursrechten.

Wat zit er in de dataset?

Onderzoek naar de middeleeuwen heeft baat bij picturale bronnen. Maar hoe vind je voorstellingen die passen bij je onderzoek? De dataset Middeleeuwse Verluchte Handschriften bestaat feitelijk uit 2 sets. De ene set bevat beschrijvingen van (330 + 70 =) 400 handschriften uit de periode tussen circa 750 en circa 1580, met een nadruk op de 14e en 15e eeuw. De andere set telt beschrijvingen en afbeeldingen van (8485 + 2765 =) 11.250 verluchtingen in die handschriften. Met verluchtingen worden hier ‘benoembare’ voorstellingen bedoeld, zoals miniaturen, gehistorieerde initialen, tekeningen en margescènes. Eenvoudiger versieringen, zoals gedecoreerde randen en penwerk, zijn in deze dataset niet opgenomen. 

Wat is er wel in te vinden?

  • Van ieder handschrift zijn metadata beschikbaar over bijvoorbeeld het materiaal, de omvang, de taal, de tijd en plaats van vervaardiging, de vervaardiger en de inhoud.
  • Van iedere verluchting zijn afbeeldingen opgenomen in verschillende afmetingen en bestandsformaten, alsmede beschrijvende metadata die naar die afbeeldingen verwijzen. De beschrijvingen geven informatie over onder meer de inhoud (wat er te zien is), de grootte, het type en de maker. Alle beschrijvingen zijn bovendien voorzien van een Iconclass-codering.

Hoe is de informatie beschikbaar?

Voor elk van de 400 handschriften is beschrijvende metadata (Dublin Core in XML) beschikbaar, in totaal zo’n 600 kB.

Voor de verluchtingen zijn de volgende bestanden beschikbaar:

  1. een afbeelding van 750 pixels breed (JPG)
  2. een thumbnail van 125 pixels breed (JPG)
  3. een foto van de hele manuscriptpagina waarin de verluchting is opgenomen (JPG). (Niet voor alle verluchtingen beschikbaar.)
  4. beschrijvende metadata met daarin persistente links naar drie bovengenoemde afbeeldingen (Dublin Core in XML)
  5. een afbeelding van circa 2.000 x 3.000 pixels, offline opgeslagen (TIFF)

De metadata en digitale objecten beslaan tezamen ongeveer 3 GB.

Technische uitleg over en voorbeelden vind je in de uitgebreide technische uitleg over de set (PDF).

Voorwaarden voor hergebruik

De Middeleeuwse Verluchte Handschriften zijn beschikbaar onder een vrije licentie: voor de metadata geldt een CC0-licentie, voor de individuele objecten (afbeeldingen) geldt een Public Domain Mark.

Vermelding bronnen, namen en licenties

Wanneer je gebruikmaakt van onze datasets, vermeld dan bronnen, namen en licenties op de volgende manier: 

Huis van het Boek & Koninklijke Bibliotheek, Den Haag. Bron: manuscripts.kb.nl – link naar object. – Publiek Domein

Contact en feedback

We zijn benieuwd wie onze datasets gebruikt en hoe. We verzoeken je dan ook een mail te sturen met je contactgegevens en een korte uitleg over wat je met de data doet naar @email. Feedback is natuurlijk ook welkom. Het verstrekken van je gegevens geeft ons ook de mogelijkheid om je op de hoogte te houden van relevante ontwikkelingen, zoals wijzigingen in de dataset of het vrijkomen van nieuwe datasets.