Google Scholar is een aparte zoekmachine van Google om te zoeken naar wetenschappelijke teksten. Door een paar instellingen in Google Scholar aan te passen, kun je meteen in de zoekresultaten zien of je via je KB-account toegang hebt tot teksten. Hieronder lees je hoe dat werkt.

Wat is Google Scholar?

Google Scholar is een openbare zoekmachine. Iedereen kan er gebruik van maken. Misschien doe je dit al. In Google Scholar kun je vanuit 1 zoekbalk zoeken in allerlei bronnen en databases. Je vindt er verwijzingen naar onder andere boeken en artikelen. Ook heeft Google Scholar handige extra zoekfuncties. Zo kun je je resultaten sorteren op datum, zoeken in een bepaalde taal of in een bepaalde periode. Een handig hulpmiddel voor je onderzoek, dus.

Hoe koppel ik Google Scholar met de KB?

Via de instellingen van Google Scholar maak je in 7 stappen de koppeling met de KB:

  1. Ga naar scholar.google.com 
  2. Open het menu. Je herkent het menu aan de 3 liggende streepjes onder elkaar ().
  3. Klik op ‘instellingen’.
  4. Klik op ‘bibliotheeklinks’.
  5. Voer in het zoekveld ‘Koninklijke Bibliotheek’ in en klik op het vergrootglas om te zoeken.
  6. Onder het zoekveld verschijnt ‘KONINKLIJKE BIBLIOTHEEK – FullText@KB’. Vink deze optie aan.
  7. Klik op ‘opslaan’. De koppeling is nu gemaakt.

De koppeling is tussen de databases van Google Scholar en de KB. Je KB-account en de bijbehorende gegevens worden niet gekoppeld aan of gedeeld met Google. In het privacybeleid van Google kun je lezen welke gegevens Google wel verwerkt als je gebruikmaakt van hun services.

Wat is het voordeel van deze manier van zoeken?

Je krijgt na het koppelen in je zoekresultaten in Google Scholar de link ‘FullText@KB’ te zien bij teksten die je via de KB kunt lezen. Als je op de link klikt, word je doorgestuurd naar de site van de KB. Daar log je in met je KB-account en kun je de tekst bekijken.

Je kunt op deze manier dus gewoon in Google Scholar zoeken en tegelijkertijd zien welke toegang je hebt met je KB-lidmaatschap. Je hoeft niet eerst naar de site van de KB te gaan om daar zoekacties te doen.

Ben je nog geen lid van de KB? Lid worden kost maximaal € 15 per jaar. Lees meer over KB-lid worden