Hoe kom ik meer te weten over literaire tijdschriften? In welke bladen staan bijvoorbeeld artikelen van Arnon Grunberg? In de Bibliografie van de Literaire Tijdschriften in Vlaanderen en Nederland (BLTVN) vind je een overzicht van de belangrijkste literaire tijdschriften in Vlaanderen en Nederland. Van elk tijdschrift zijn de artikelen bibliografisch beschreven. 

Wat vind je in de BLTVN?

De BLTVN is een vrij toegankelijke database met daarin beschrijvingen van artikelen, gedichten, proza, essays, recensies, interviews, kunst en toneelteksten die verschenen zijn in literaire tijdschriften uit Vlaanderen en Nederland. Deze bibliografie loopt sinds 2001. De jaren daarvoor verscheen het in boekvorm.

Je kunt onder andere zoeken op auteur of op genre. Als je bijvoorbeeld zoekt op de auteur Arnon Grunberg vind tientallen essays, proza, interviews, toneelteksten en poëzie van zijn hand. Wanneer je ‘Arnon Grunberg’ als onderwerp intypt, vind je nog eens tientallen artikelen over deze schrijver.

Doel van BLTVN

De BLTVN biedt een uniek historisch overzicht van de inhoud van de belangrijkste literaire tijdschriften in Vlaanderen en Nederland. Met behulp van de zoekfuncties vind je beschrijvingen van gedichten, proza, essays, recensies, interviews, kunst en toneelteksten.

Impact van BLTVN

Neerlandici, literatuurwetenschappers en studenten gebruiken de BLTVN. Ook buitenlandse universiteiten met een vakgroep Nederlands maken gebruik van de BLTVN, van Parijs tot Berkeley. De BLTVN versterkt de zichtbaarheid van de KB in het (internationale) veld van het onderzoek naar de Nederlandse letteren.

Samenwerking met de Belgische KANTL

Voor de inhoud van de BLTVN werkt de KB samen met de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) in Gent. De KB onderhoudt de database en de website.