Webcollectie

Inhoudsopgave

De webcollectie in het kort

  • Inhoud: selectie van Nederlandse websites die vanaf 2007 zijn verzameld door de KB.
  • Omvang: 23.600 sites.
  • Toegang: voor KB-leden raadpleegbaar in de leeszaal van de KB.
  • Meer informatie: Peter de Bode en Sophie Ham.

Over de webcollectie van de KB

Het internet is vluchtig: informatie die je er vandaag vindt, kan morgen alweer weg zijn. Daarom selecteert en bewaart de KB zoveel mogelijk websites, homepages en andere digitaal geboren bronnen. Die worden bewaard in de webcollectie. De sites worden 1 tot 2 keer per jaar binnengehaald en opgeslagen. De webcollectie van de KB is de grootste van Nederland.

Inhoud van de webcollectie

In de webcollectie van de KB wordt onder meer de oudste website (uit 1992) en een van de eerste homepages van Nederland (uit 1994) bewaard. Ook is er een belangrijke verzameling Nederlandse webincunabelen of webwiegedrukken te vinden: de vroege homepages uit de beginperiode van het web (1994-2001) die waren gepubliceerd bij internetproviders Euronet en XS4ALL. Daarnaast zijn er verschillende speciale webcollecties met sites over actuele thema’s, zoals de coronapandemie (verzameld in internationaal verband), de Nederlandse blogosfeer, Chinees Nederland, maatschappijkritische sites en LHBT+.

Geschiedenis van de webcollectie

Het is belangrijk dat wetenschappers ook in de toekomst toegang hebben tot informatie over de digitale Nederlandse cultuur in onze digitale tijd. Daarom is de KB in 2007 gestart met het archiveren van websites over de Nederlandse taal, cultuur en geschiedenis. De websites worden niet alleen binnengehaald; we ontwikkelen ook een strategie om deze data voor de lange termijn bruikbaar te houden. Wat begon als een project, hoort nu bij de vaste taken van de KB.

Toegankelijkheid van de webcollectie

De webcollectie (het webarchief) is sinds 2011 in de KB-leeszaal beschikbaar voor bezoekers met een geldig lidmaatschap. Ook kunnen onderzoekers onder bepaalde voorwaarden toegang krijgen tot de data voor wetenschappelijk onderzoek.

Meer over webarchivering bij de KB