Wil je weten welke romans er vorig jaar zijn uitgegeven in Nederland? Of ben je op zoek naar een overzicht van alle boeken in Nederland van de laatste 20 jaar over een bepaald onderwerp of van een specifieke auteur of uitgever? De Nederlandse Bibliografie bevat een overzicht van alle boeken, tijdschriften en kranten die door een Nederlandse uitgever zijn gepubliceerd en is vrij toegankelijk voor iedereen. Dit is interessant voor onderzoekers, uitgevers, boekhandelaren en bibliothecarissen, maar ook voor iedereen die een beeld wil krijgen van de Nederlandse uitgevers en de boeken- en tijdschriftencultuur.

Nederlandse Bibliografie Online

De KB verzamelt en bewaart sinds 1974 in het Depot van Nederlandse publicaties alle door uitgevers uitgebrachte Nederlandse publicaties. Onze beschrijvingen van die publicaties verschijnen, aangevuld met titels van andere Nederlandse bibliotheken, in de Nederlandse Bibliografie Online (NBO).

De Nederlandse Bibliografie heeft 3 verschillende zoekingangen:

  • Nederlandse Bibliografie Totaal (NBT) bevat beschrijvingen die zijn gemaakt door de KB en andere Nederlandse bibliotheekinstellingen, aangevuld met beschrijvingen van nog te verschijnen publicaties.
  • Nederlandse Bibliografie Online (NBO) bevat alle, sinds 1974, door de KB ontvangen en beschreven publicaties voor het Depot van Nederlandse Publicaties. Deze titelbeschrijvingen voldoen aan de door de KB gestelde kwaliteitsstandaard.
  • Nog te verschijnen bevat aankondigingen van publicaties die zijn aangemeld bij het Centraal Boekhuis (ISBN-bureau).

Voor wie is de Nederlandse Bibliografie interessant?

De nationale bibliografie is een instrument voor iedereen met een vraag over Nederlandse boeken, tijdschriften en kranten. Niet alleen mensen uit het boeken- en tijdschriftenvak raadplegen de Nederlandse Bibliografie, maar ook professionele en particuliere onderzoekers. Denk hierbij aan de volgende doelgroepen en voorbeelden van hun specifieke doelen:

  • Uitgevers: voor een overzicht van al hun uitgaven, om hun eigen informatie compleet te maken. Of om te achterhalen of een nieuw bedachte boektitel eerder verscheen.
  • Boekhandels: voor het beantwoorden van klantvragen, bijvoorbeeld als ze alle titels willen weten van 1 auteur in een bepaalde periode of van boeken over een bepaald onderwerp.
  • Onderzoekers: voor een (meer)jaarlijkse telling van het aantal verschenen titels van romans of het aantal vertalingen in het Nederlands per oorspronkelijke taal (en daarbij de ontwikkeling in de tijd). 
  • Bibliotheken: om metadata te controleren van een specifieke druk of uitgave van een publicatie. Verder voor de beantwoording van klantvragen.

Waarom doen we het: wereldwijd titeloverzicht

De Nederlandse Bibliografie is onderdeel van een wereldwijde afspraak van nationale bibliotheken om de volledige internationale titelproductie in kaart te brengen, volgens het concept van Universal Bibliographic Control. Ieder land maakt een titeloverzicht van alle in eigen land verschenen publicaties. De publicatie van de Nederlandse Bibliografie is een nationale taak van de KB.

Dankzij deze dienst kun je publicaties vinden die niet langer uitgegeven of verkocht worden, en die je daarom niet in andere (commerciële) bestanden aantreft. Er staan alleen titelbeschrijvingen van publicaties in de Bibliografie die gegarandeerd verschenen zijn. KB-medewerkers catalogiseerden deze professioneel volgens internationale standaarden. De meeste titels zijn ook daadwerkelijk opgeslagen in het Depot van Nederlandse Publicaties in de KB en kun je bij ons inzien als je lid bent van de KB. Raadpleeg de KB-catalogus om te zien of de titel beschikbaar is.

Impact van de Nederlandse Bibliografie

Gebruikscijfers NBO/NBT (gemiddelde afgelopen jaren), bron: OCLC

  • aantal zoekacties per maand gemiddeld: 2.883 (met 1 of meer hits)       
  • aantal opgevraagde objecten per maand gemiddeld: 3.827 titelpresentaties

Verwante KB-diensten

De metadata van de titelrecords in de Bibliografie kunnen als dataset beschikbaar worden gesteld aan onderzoekers. Hierbij kunnen verdere voorwaarden gelden. Tevens is de NBT als linked open data onder vrije licentie beschikbaar, zie http://data.bibliotheken.nl/doc/dataset/nbt.

De Depot-publicaties (in gedrukte of digitale vorm) die in de Bibliografie vermeld staan, zijn in te zien in het KB-gebouw. Kijk in de KB-catalogus of de titel beschikbaar is. Let op: deze publicaties zijn niet te leen.

Als de uitgever open access toestaat voor een digitaal aangeleverde publicatie, kun je deze ook online raadplegen, wanneer de link opgenomen is in de KB-catalogus.
 

Contactpersoon

Gert-Jan van Velzen
Relatiebeheerder Collecties