Delpher: database met historische kranten, boeken en tijdschriften

Wil je weten wat de Nederlandse kranten in 1989 schreven over de val van de Berlijnse muur? Of welke sporttijdschriften 100 jaar geleden berichtten over de Tour de France? Op Delpher vind je miljoenen gedigitaliseerde pagina’s uit kranten, boeken en tijdschriften van de 15de tot de 21ste eeuw. Delpher is een uitgebreide bron voor onderzoekers, journalisten, genealogen en andere geïnteresseerden. 

Wat is Delpher?

Delpher biedt de gedigitaliseerde, originele teksten van meer dan 21 miljoen krantenpagina’s, 12 miljoen tijdschriftpagina’s en meer dan 900.000 boeken van de 15e tot de 21e eeuw. Met 1 zoekactie zoek je in 130 miljoen gedigitaliseerde pagina's. Het aanbod blijft de komende jaren groeien.

Delpher bevat:

Boeken

  • Basiscollectie met ruim 160.000 boeken uit de 17de tot en met de 20ste eeuw.
  • De boekencollectie van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) van de vroegste tijd tot heden.
  • Googlecollectie met ruim 800.000 boeken uit de 18e en 19e eeuw.

Kranten

  • 15 miljoen pagina’s uit landelijke en regionale kranten van 1618 tot 2005 en kranten uit de koloniale tijd.
  • Koppeling met externe  krantenbanken van andere archiefinstellingen.

Tijdschriften

  • Ruim 400.000 tijdschriften die uitgegeven zijn tussen 1800 en 2000.
  • Bijna 18.000 tijdschriften uit de historische collectie van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

ANP-radiobulletins

1,5 miljoen teksten van radiobulletins van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), uit de jaren 1937 tot 1984.

Voor wie is Delpher?

Delpher is een goudmijn voor allerlei soorten onderzoek, van geschiedenis tot genealogie. Zowel academici als cultureel geïnteresseerden kunnen gebruik maken van deze uitgebreide bron. 

Delpher voor iedereen

Al het materiaal uit Delpher is vrij toegankelijk en mag voor eigen onderzoek vrij gebruikt worden. 

Delpher voor onderzoekers

De data in Delpher zijn onder voorwaarden beschikbaar voor hergebruik. Afbeeldingen, metadata en teksten uit Delpher kunnen – al dan niet in combinatie met andere data – worden gebruikt bij (de ontwikkeling van) nieuwe onderzoeken, webtoepassingen en diensten. Lees meer over de beschikbaarheid van data.

Een beetje historicus kan niet meer zonder Delpher.

Brancheorganisatie Ondernemers in geschiedenis

Onze doelstelling: digitale collecties toegankelijk voor iedereen

Delpher is als dienst van de KB ontwikkeld in samenwerking met diverse bibliotheken en instellingen. Een van de doelstellingen van de KB is dat iedereen toegang krijgt tot zoveel mogelijk digitale collecties en dat deze toegang zo vrij mogelijk is. Dat doen we door massadigitalisering van papieren collecties en door deze online aan te bieden via Delpher. Daarnaast kun je via Delpher ook de digitale collecties van andere erfgoedinstellingen vinden.

Nieuwe onderzoeksvragen mogelijk

Het online aanbod van de digitale collecties biedt nieuwe mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek. De grote hoeveelheden data die door Delpher beschikbaar zijn, maken nieuwe onderzoeksvragen mogelijk. 

Digitalisering speelt ook een rol bij het behoud van collecties. Het origineel loopt namelijk geen schade meer op door gebruik omdat de digitale kopie online beschikbaar is.

Delpher is een ideale bron die ik bijna dagelijks raadpleeg. Als je niemand meer uit een bepaalde periode kunt spreken, omdat het simpelweg te lang geleden is, kun je het verleden toch tot leven laten komen door te citeren uit historische kranten.

Mark Traa, Redacteur Quest

Impact van Delpher

Delpher is een van de grootste diensten van de KB. Van journalisten tot hobbyisten en van onderzoekers tot docenten. Veel mensen weten Delpher te vinden. In 2021 ging het om ruim 4 miljoen bezoeken. Jaarlijks organiseren we een Delpher-dag voor honderden enthousiaste Delpher-gebruikers. Daarnaast bieden we ter inspiratie Delpher-themapagina’s, -webexposities en -podcasts.

Delpher bevat de collecties van samen meer dan 100 Nederlandse erfgoedinstellingen. Door de digitalisering zijn ze in 1 keer tegelijk doorzoeken.

Ik gebruik jullie site bijna dagelijks om van alles uit te zoeken. Elke keer word ik weer aangenaam verrast.

Ron, onderzoeker familiegeschiedenis

De infrastructuur van Delpher

Delpher is een gratis dienst die voor iedereen toegankelijk is. We blijven Delpher verder ontwikkelen om de dienst steeds aantrekkelijker te maken. Door suggesties en aanbevelingen van gebruikers voegen we nieuwe functionaliteiten toe en brengen we verbeteringen aan.

Metamorfoze

De gedigitaliseerde teksten komen uit de collecties van de KB, diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. De KB coördineert hiervoor het digitaliseringstraject in samenwerking met Metamorfoze, nationaal programma voor het behoud van papieren erfgoed.

Koppeling met andere collecties

We proberen het digitale erfgoed zoveel mogelijk vanaf 1 plek doorzoekbaar te maken. Delpher doorzoekt ook de boekencollectie van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) en de historische tijdschriftencollectie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarnaast bieden we de gedigitaliseerde boeken aan van het Googleproject. Tussen 2011 en 2014 heeft Google 235.000 boeken uit de collectie van de KB gedigitaliseerd. Bovendien kun je een aantal grote Nederlandse krantenbanken via Delpher doorzoeken.

Contact

Gebruik het contactformulier op Delpher.nl