Stagiair dagboekencollectie Willem Oltmans

Kom jouw frisse blik delen met de KB. Binnen ons team Collectiekennis tel je echt als collega mee. Ook krijg je hier alle ruimte als derdejaars- of master- stagiair Geschiedenis. En doorgroeimogelijkheden voor na jouw stage? Ook die zijn er bij de KB. Waar wacht je nog op?

De collectie is groot en elk dagboek bevat uniek materiaal dat zowel verrassend als interessant en historisch relevant is


Jens

Ontdek het samen met de KB in Den Haag


Pak jij ze? De vele mogelijkheden die er liggen om bij dé nationale bibliotheek van Nederland zelfstandig te werken aan jouw meewerkstage? Je gaat je namelijk bezig houden met de collectie van Willem Oltmans. Oltmans was een journalist en schrijver uit de 20ste eeuw. Hij droeg voor zijn dood in 2004 zijn dagboeken-archief over aan de KB (vijftienhonderd kwarto-multoklappers, zeventig folianten met knipsels, twintig fotoalbums en nog enige meters divers materiaal, waaronder een blikken doos met drie struisvogeleieren). De KB wil de collectie ontsluiten op stukniveau. Een eerste aanzet werd al gemaakt. Bij ons zet je flinke stappen in de ontwikkeling tot een ware collectie-professional. Zo pas je alles wat je tot nu toe leerde in de praktijk toe. 

 • je leert nauwkeurig een collectie te beschrijven op stukniveau.
 • je werkt intensief met het algemeen catalogiseringssysteem van de KB.
 • je komt in aanraking met originele historische bronnen en ontsluit ze voor een groter publiek.

We rekenen op jou voor 3 á 4 dagen per week. De aanvang en de duur van de stage doen we graag in overleg met je.  
 

Ben jij de stagiair die wij zoeken? 

We omarmen de verschillen van al onze collega’s. Sterker nog: we zien dat verschillen elkaar versterken. Daarom zijn we benieuwd naar wie jij bent en wat jou bijzonder maakt. Heb jij een prestatiegerichte werkhouding? Die je combineert met nauwkeurigheid en zelfstandigheid? Klinkt goed. Voor deze meewerkstage zien we ook graag dat jij: 

 • een grote interesse hebt in de geschiedenis van het na-oorlogse Nederland in haar internationale context.   
 • een bovengemiddeld verantwoordelijkheidsgevoel hebt. 
 • een gestructureerde werkwijze hanteert.

Kies jij voor de KB?

Dan kies je voor een innovatieve stageplek waar je jezelf op meerdere fronten flink kan ontwikkelen. Daarbij kun je ook rekenen op onder andere: 

 • een bruto stagevergoeding van € 635,00 per maand (bij een stage van 40 uur per week). 
 • 100% vergoeding van jouw OV-kosten. Handig want jouw stageplek ligt op 3 minuten lopen vanaf het Centraal Station in hartje Den Haag.
 • deelname aan kennissessies. Voor én door onze KB-collega’s.
 • thuiswerkmogelijkheden waarbij je een laptop in bruikleen krijgt.
 • 1-op-1-begeleiding van jouw stagebegeleider Jeroen Vandommele.
 • misschien wel een baan bij de KB na het afronden van jouw meewerkstage.

Hoe is het om bij de KB te werken?

De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. Wat meer mensen mogen weten, is dat de KB innoveert. Want dat doen we absoluut! Samen met 500 collega’s zetten we ons in om Nederland elke dag slimmer, vaardiger en creatiever te maken. Dit lukt ons door bijvoorbeeld alle digitale publicaties van én over ons land te verzamelen, te bewaren en te delen. Onze stagiairs helpen ons om met hun frisse blik en vernieuwende inzichten nog beter te worden. Waarmee verras jij ons?

Heb je nog vragen?

Kom maar op. Je kunt jouw vragen direct stellen aan Jeroen Vandommele, conservator namiddeleeuwse en moderne handschriften via @email. Bellen kan via +31 (06) 38942548.

Reageer op deze meewerkstage bij de KB

 • We zoeken studenten voor de periode vanaf september 2024. Reageer via @email of via telefoonnummer +31 (06) 38942548 en vertel ons waarom je deze stage ziet zitten. We zijn benieuwd naar jouw plannen voor je stagetijd bij de KB.
 • heb je ons overtuigd met jouw motivatie en ideeën? Dan spreken we graag met je af. Lukt een gesprek op locatie niet dan ontmoeten we elkaar digitaal. Als we geen stageplek voor je hebben, ontvang je een e-mail waarin we ‘jammer maar helaas’ zeggen.
 • tijdens de procedure bewaren we je gegevens. Lees meer hierover in onze privacyverklaring sollicitanten.