Werken in collectiemanagement bij de KB

Inhoudsopgave

Collectiemanagement: van oude kaarten tot linked data

Interessante vacature binnen het collectiemanagement van de KB gezien? Hieronder vertellen we je meer over dit brede expertisegebied. Een conservator werkt met middeleeuwse handschriften en atlassen. Maar ook een informatiespecialist komt in aanraking met collecties, alleen in digitale vorm.

Werken en innoveren met (digitale) collecties

Via collectiemanagement maak je al onze collecties houdbaar, bruikbaar en zichtbaar. Van de volledige Harry Potter-serie tot 9 miljoen gedigitaliseerde krantenpagina’s. Met adequaat collectiemanagement zorg je er samen met collega’s voor dat elke publicatie, fysiek en digitaal, terug te vinden en te gebruiken is. Nu en in de toekomst. Innovatieve technologieën zijn daarbij onmisbaar. Denk bijvoorbeeld aan metadatering, trefwoordherkenning, OCR en linked data.

Optimaal digitaal magazijn

Stel je eens voor: een gigantisch digitaal magazijn met een enorme diversiteit aan publicaties. Hoe beheer je dat en hoe zorg je voor een optimale toegankelijkheid? Met oog voor kwaliteit, betrouwbaarheid en authenticiteit. Je professionele collega’s werken in het veld van IT, onderzoek en erfgoed. Functies die hier bij horen zijn die van informatiespecialist, adviseur digitale duurzaamheid, data scientist, metadataspecialist en projectleider.  

Optimaal fysiek magazijn

En laten we de fysieke collectie niet vergeten. Help jij ons een nieuw gerobotiseerd en duurzaam magazijn te ontwikkelen? Met alle slimme oplossingen die daarbij horen? Daarvoor zijn kennis van digitale conservering, metadatering en informatiemanagement handig. En ook als magazijnmedewerker, projectleider of registrar lever je een belangrijke bijdrage aan de KB én de samenleving. De nationale bibliotheek is immers veel meer dan een plek waar je boeken leent en studeert.

Meer leesplezier

Als je binnen het collectiemanagement van de KB aan de slag gaat, werk je met veel verschillende professionals samen. De KB is een belangrijke partner in wetenschappelijk onderzoek. We dragen zorg voor onze erfgoedcollectie door het geschreven woord te bewaren en in de schijnwerpers te zetten. Daarnaast zetten we ons in om het leesplezier te vergroten en digitale vaardigheden onder verschillende doelgroepen te verbeteren. We geven toegang tot kennis en informatie én we proberen laaggeletterdheid in de samenleving te verkleinen. Stuk voor stuk onmisbare maatschappelijke taken, waarbij jouw expertise achter de schermen onmisbaar is. Zodat we de gebruikers van onze unieke diensten elke dag slimmer, vaardiger en creatiever kunnen maken.

Op je plek bij de KB

Werken als specialist op het gebied van collectiemanagement bij de KB is werken in een omgeving die volop in beweging is. Met mensen die net zo gedreven zijn als jij. 

Ontwikkelmogelijkheden

Verdiep je in nieuwe technologieën, vergroot je netwerk en volg een opleiding. Zet jij je kennis in om de usability (gebruiksvriendelijkheid) van onze website te testen? Of onderzoek je hoe jij thuiswerkende collega’s het beste op de hoogte kunt houden van de laatste ontwikkelingen? Welke kansen jij ook ziet, wij geven je de ruimte.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Bij de KB krijg je maar liefst 42 vakantiedagen per jaar als je fulltime werkt. Een gezonde werk- en privébalans vinden we namelijk belangrijk. Natuurlijk horen daar flexibele werktijden en goede thuiswerkmogelijkheden bij. Want wij snappen dat er meer is in jouw leven dan het tot in de puntjes verzorgen van onze marketing- en communicatiestrategie. Hoe leuk je werk ook is.