Werken met data bij de KB: van big data tot machine learning

Ben jij data-analist, data scientist, data engineer of BI-specialist? Bij de KB krijg je alle vrijheid om jouw talenten in te zetten en verder te ontwikkelen. We vertellen je graag meer over de manieren waarop KB’ers werken met data en in welke toepassingen.

Data van alle openbare bibliotheken

Bij de KB werk je met enorme hoeveelheden data uit vele verschillende databronnen, van binnen én buiten de KB. Zo komen in ons datawarehouse de data van alle openbare bibliotheken samen. Daarnaast hebben we 100 miljoen pagina’s aan gedigitaliseerde boeken, kranten en tijdschriften en een webarchief. 

Ongebruikte databronnen

Van online data tot uitleengegevens en van onderzoeksdata tot KPI’s: je komt het bij ons allemaal tegen. Bovendien zijn er nog veel ongebruikte databronnen die op jouw expertise liggen te wachten. Dit geeft je de kans om volop te innoveren met big data, slimme algoritmes, geavanceerde tools en toepassingen als Power BI en machine learning.

Van interactieve rapportages tot kunstmatige intelligentie

Onze expertise op het gebied van data is veelzijdig. We maken bijvoorbeeld interactieve rapportages voor het ministerie van OCW, publiceren gecureerde datasets voor AI-toepassingen, ontsluiten de data van 10 duizenden e-books en helpen met het samenstellen van de ideale datacollectie. Ook werken we aan data governance en stimuleren we data-geïnformeerd werken binnen de organisatie. Jouw werk als data analist, BI-specialist, data engineer of data scientist is daarbij van onschatbare waarde. Voor ons én voor de samenleving.

Jouw essentiële bijdrage aan onze ambitie

De nationale bibliotheek is veel meer dan een plek waar je boeken leent en studeert. We zijn een partner in wetenschappelijk onderzoek. We dragen zorg voor onze erfgoedcollectie door het geschreven woord te bewaren én in de schijnwerpers te zetten. Daarnaast zetten we ons in om het leesplezier te vergroten en digitale vaardigheden te verbeteren. We geven toegang tot kennis, hulp en informatie en we voorkomen laaggeletterdheid. Zo maken we Nederland elke dag slimmer, vaardiger en creatiever. Dit is een belangrijke maatschappelijke verantwoordelijkheid waar jij als dataexpert een onmisbare bijdrage aan levert.