Veelzijdige organisatie: dat is de KB

De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. De plek waar we collecties verzamelen: boeken, kranten en tijdschriften, oud en nieuw, in online en offline vormen. De plek waar iedereen kan lezen en onderzoek doen. Toch is dat maar een deel van wat we doen. We zijn een veelzijdige organisatie.

Meer dan 500 KB’ers

Bij de KB werken meer dan 500 mensen met verschillende expertises. Samen verzamelen we bijvoorbeeld nog meer data. Ook denken we na over hoe we onze digitale collectie zo goed mogelijk kunnen bewaren en voor de wereld toegankelijk kunnen maken. Bij ons vind je dus niet alleen boeken, maar ook de kennis om die zo goed mogelijk te ontsluiten. Zodat jij er meer mee kunt.

Van software engineer tot inkoopadviseur

Zo werkt Sara als research software engineer, waarbij ze onder meer ondersteuning biedt aan onderzoekers, en zet Renée haar commerciële kennis in als inkoopadviseur. Ook kun je bij de KB je hart ophalen als je aan de slag wilt met grote hoeveelheden data en content of als je aan de wieg wilt staan van applicaties die door miljoenen mensen gebruikt worden. Of wat dacht je van het conserveren en digitaliseren van collectiestukken of het verbeteren van de online toegankelijkheid van de vele collecties?

Samenwerking met veel netwerkpartners

Technologie ontwikkelt zich steeds sneller. Daarom blijven wij ook wij bij de KB altijd doorleren. Over werken in de cloud, digitale veiligheid, kunstmatige intelligentie en meer. We doen dat niet alleen. We werken samen met veel verschillende organisaties in binnen- en buitenland, zoals bibliotheken, erfgoedinstellingen en universiteiten. Dat doen we om onze kennis op peil te houden én om te weten wat de behoeftes van anderen zijn, zodat we weer nieuwe diensten kunnen ontwikkelen. We zitten nooit stil.

Een groot bereik met veel diensten

Met ons werk bereiken we miljoenen Nederlanders. Bijvoorbeeld via de online Bibliotheek, met tienduizenden e-books en duizenden luisterboeken. Of wat denk je van Delpher, waar je tientallen miljoenen pagina’s van kranten en boeken vindt? Een ander voorbeeld is de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL), waar je boeken en tijdschriften over Nederlandse literatuur en cultuur door de eeuwen heen vindt. Zo maken we Nederland elke dag weer slimmer, vaardiger en creatiever.