Inhoudsblokken

Architectenbureau Office Winhov heeft de eerste schetsen van ons nieuwe boekenmagazijn gepresenteerd. In dit zogeheten Voorlopig Ontwerp besteedt het bureau veel aandacht aan veiligheid en duurzaamheid. In 2026 moet het nieuwe magazijn klaar zijn.

Over het ontwerp

Deze foto's geven een indruk van hoe het nieuwe magazijn eruit komt te zien.

Het ontwerp van het nieuwe magazijn verwijst naar de collectie van de KB. “De inspiratie voor het ontwerp is een opengeslagen boek. Dat beeld zie je terug als een welving in de gevel,” zegt projectmanager Lisanne Viergever van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Het RVB is verantwoordelijk voor de bouw van het nieuwe magazijn.  

Binnen komen betonnen muren van ongeveer een meter dik. Door deze muren kan het klimaat binnen meebewegen met de temperatuur van de seizoenen. Dat is veilig voor de boeken en duurzaam: er is geen klimaatinstallatie nodig. “Vergelijk het met een oude kerk in de zomer”, aldus Viergever. “Buiten kan het warm zijn, maar binnen is het koel. De muren zijn zo dik dat het een tijd duurt voor de muren helemaal opgewarmd zijn. Binnen staan de boeken bovendien 2 meter boven het maaiveld. Bij een dijkbreuk weten we zeker dat de boeken droog blijven.” 

Een stille buur

Het nieuwe boekenmagazijn komt in de Harnaschpolder te staan, in de gemeente Midden-Delfland. Omwonenden hebben de eerste schetsen inmiddels ook gezien. Viergever: “We hebben op een bijeenkomst in maart 2023 2 afbeeldingen laten zien. De toekomstige buren waren positief over het kwalitatief hoogwaardige gebouw, het is een echt cultuurgebouw. En het magazijn is een stille buur, het is heel wat anders dan een distributiecentrum waar vrachtauto’s af en aan rijden.”

Wanneer de collectie eenmaal is verhuisd, zal een paar keer per dag een busje naar het magazijn rijden. Dit haalt dan aangevraagde werken op of brengt deze terug. In het magazijn is plaats voor alle boeken, kranten, tijdschriften en bijzondere uitgaven uit onze collectie. Ook is er ruimte voor groei. De collectiestukken komen in containers te liggen die via een robotinstallatie uit het magazijn gehaald worden. 

Hoe nu verder?

Het Voorlopig Ontwerp van het nieuwe boekenmagazijn is nu klaar. De volgende stap is het Technisch Ontwerp door Bureau Happold. Dit bureau zal bijvoorbeeld berekeningen maken voor constructies en installaties.  Nog dit jaar hopen we een partij te vinden die de aanleg van het logistieke systeem op zich kan nemen, oftewel de robotinstallatie. Volgend jaar volgt de aanbesteding voor de bouw. We verwachten dat het nieuwe boekenmagazijn in 2026 klaar is. 

 

Meer weten?

Foekje Boersma
Hoofd Collectiebehoud