Inhoudsblokken

Op zaterdag 8 oktober is het Museumnacht in Den Haag. Ook de KB doet mee. Bij ons bewonder je performances van 6 spoken word-dichters, die aan de slag zijn gegaan met het Gruuthusehandschrift.

 

Over het Gruuthusehandschrift

In het middeleeuwse Gruuthusehandschrift vind je 147 liederen, 7 gebeden en 16 Middelnederlandse gedichten, geschreven rond 1400. In de teksten komen we veel thema’s tegen die gaan over het leven in de stad: het geloof en de liefde, maar ook dronkenschap en seks. Je vindt het Gruuthusehandschrift in de collectie van de KB.

Spoken word-dichters aan de slag

De teksten van het Gruuthusehandschrift werden niet alleen maar gelezen, maar ook voorgedragen. Dat gebeurde in Brugge, waar in die tijd veel verschillende talen bij elkaar kwamen. Om die traditie voort te zetten, vroeg de KB 6 spoken word-dichters om aan de slag te gaan met het Gruuthusehandschrift: Sholeh Rezazadeh, Seckou Ouologuem, Robin Block, Radna Fabias, Ramona Maramis en Jörgen Gario. Allemaal hebben zij hun eigen interpretatie van het Gruuthusehandschrift gemaakt.

 

Museumnacht Den Haag bij de KB

Wil je deze performers live zien? Tijdens Museumnacht Den Haag op zaterdag 8 oktober 2022 brengen zij hun bijdragen allemaal ten gehore. De avond wordt gepresenteerd door Ellen Deckwitz. Meer informatie over het programma van de Museumnacht bij de KB vind je hier.

Over de dichters

Jörgen Gario (ook bekend als UNOM) is dichter, spoken word-kunstenaar, songwriter en muzikant. Hij werkt op het snijvlak van poëzie, muziek en performance. Maatschappijkritische teksten zijn zijn basis, maar hij verlegt graag zijn grenzen, waarbij hij in alle delen van de wereld samen met kunstenaars poëzie en muziek maakt. Een bloemlezing van zijn werk is opgenomen in Hardop (2019), een staalkaart van de spoken word-scene in Nederland. Lees meer op zijn website: unomjg.nl.

Radna Fabias maakte in 2018 haar debuut als dichter met de bundel Habitus, waarmee ze de C. Buddingh’-prijs, de Awater Poëzieprijs, de Herman de Coninckprijs en de Grote Poëzieprijs won. Door de Volkskrant werd zij uitgeroepen tot het literair talent van 2019. Ze is ook de Nederlandse vertaler van Warsan Shire en de Nobelprijswinnaar Louise Glück. Lees meer over haar op haar website: radnafabias.com.

Ramona Maramis is spoken word-performer. Ze won in 2019 de Poetry Slam Rotterdam. Naast dichter is ze redacteur in het bedrijfsleven en was zij eerder werkzaam in de politiek. Haar werk is sterk beïnvloed door hiphop en straatcultuur, met een flinke dosis maatschappelijk engagement. Lees meer over haar op haar website: hetaapje.com.

Robin Block is dichter en muzikant. Zijn werk begeeft zich op het grensvlak van taal, muziek en performance. Ook maakt hij veel werk over de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië. Momenteel werkt hij aan een poëziebundel, Handleiding voor Ontheemden, die in het voorjaar van 2023 zal verschijnen. Tevens is hij vaste columnist bij het Indische tijdschrift Moesson. Lees meer op zijn website: www.robinblock.nl.

Seckou Ouologuem was vorig jaar stadsdichter van Antwerpen en is dit jaar Museumdichter in Brugge. Hij staat bekend om zijn maatschappelijk engagement, woordspel en humor, waarmee hij de dialoog en de verbinding opzoekt. Hij won meerdere prijzen en maakte theater en slamvoorstellingen. Seckou inspireert ook graag anderen en geeft lessen over slam, rap en expressie op (muziek)scholen en universiteiten. Ook brengt hij de schoonheid van taal en de liefde voor poëzie binnen de muren van gevangenissen. Lees meer over hem op iedereenstadsdichter.be.

Sholeh Rezazadeh is schrijver, dichter en performer. Zij debuteerde in 2021 met haar roman De hemel is altijd paars, die werd bekroond met de Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 2022 (voorheen de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs) en met publieksprijs van De Bronzen Uil van 2021 voor het beste Nederlandstalige debuut. Door de Volkskrant werd zij uitgeroepen tot literair talent van 2022. Ze werd tevens genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en voor de Boekhandelsprijs. Haar stijl is poëtisch, zinnelijk en melodieus. Lees meer over haar op haar website: www.sholehrezazadeh.nl.