Taalunie
Hoe ziet de samenwerking tussen de Taalunie en de KB eruit? Waarom is deze samenwerking belangrijk? De KB werkt veel samen met de Taalunie. De Taalunie is een van de partnerorganisaties en financiers van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL). Ook is de Taalunie onder meer betrokken bij Literatuurgeschiedenis.org en samenwerkingsverbanden rond leesonderwijs.
Samenwerking rond DBNL
De Taalunie is 1 van de 3 partnerorganisaties van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL), een website over Nederlandse taal en literatuur. De KB, Taalunie en de Vlaamse Erfgoedbibliotheken zijn samen verantwoordelijk voor het beleid voor DBNL. De KB zorgt voor het grootste deel van de uitvoering. De Taalunie zorgt voor het grootste deel van de financiering voor DBNL.
Deze samenwerking met de Taalunie helpt bij het positioneren van DBNL als belangrijke bron voor onderzoek, onderwijs en de Nederlandstalige cultuur. We werken samen aan de opbouw van een collectie die het hele Nederlandse taalgebied vertegenwoordigt: van Nederland en Vlaanderen tot Suriname en het Caribische deel van het Koninkrijk. De financiering van de Taalunie maakt het mogelijk DBNL te onderhouden en de DBNL-collectie elke maand uit te breiden met nieuwe titels.
Toegankelijk maken van Nederlandstalig erfgoed
Dankzij de samenwerking tussen de KB, de Taalunie en de Vlaamse Erfgoedbibliotheken is Nederlandstalig geschreven erfgoed wereldwijd vrij toegankelijk voor iedereen. Op dit moment zijn er bijna 15.000 teksten beschikbaar in DBNL. Daar komen elke maand nieuwe titels bij. DBNL trekt jaarlijks meer dan 4 miljoen bezoeken – van onderzoekers, docenten, studenten en andere geïnteresseerden, uit Nederland, Vlaanderen en daarbuiten.
DBNL ondersteunt wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Daarmee draagt DBNL bij aan een gezonde democratie. Ook zorgt DBNL voor internationale zichtbaarheid van de Nederlandse taal en de Nederlandstalige cultuur.