Bijeenkomst

KB-College: Wat bewaren we van het Nederlandse internet?

Inhoudsblokken

Een belangrijk deel van ons leven speelt zich online af. We lezen nieuws via nu.nl, baseren werkstukken op Wikipedia en vormen en ventileren meningen op sites als geenstijl.nl of joop.nl. Sinds 2006 verzamelt de KB dan ook niet alleen boeken, kranten en tijdschriften, maar ook websites. Dat is een hele uitdaging: er zijn miljoenen Nederlandse websites en ze veranderen en verdwijnen in rap tempo. Ook zijn er de nodige technische en vooral juridische obstakels bij het binnenhalen ervan. Ondanks alle beperkingen heeft de KB inmiddels een collectie van ruim 23.000 gearchiveerde websites opgebouwd. Wélke websites door erfgoedinstellingen als de KB worden bewaard, bepaalt in grote mate wat we in de toekomst nog weten over onze hedendaagse internetcultuur. Maar hoe komt die selectie tot stand? Tijdens dit college duikt Sophie Ham, conservator digitale collecties, in de KB-webcollectie: haar geschiedenis, samenstelling, topstukken en de plannen voor de toekomst. Ook brengen we een bezoek aan het KB_Datalab. Na het college is er tot 17:00 tijd voor een borrel.

KB-College

Vrijwel iedere maand vindt een college plaats, op een vrijdagmiddag. De specialisten en conservatoren nemen je mee voor een kijkje achter de schermen bij de KB. Zij vertellen je meer over hun werk, onze collectie en het beheer en behoud ervan. Iedere sessie heeft een ander onderwerp en belicht weer een nieuwe kant van de collecties en werkzaamheden bij de KB. Na afloop is er tijd voor een drankje en kun je in gesprek met de specialist of conservator. 

Aanmelden

Aanmelden kan via de webwinkel. De toegangsprijs is €7,50, hier zijn twee drankjes bij inbegrepen. Er is plaats voor maximaal 30 deelnemers.