Conferentie

PublicSpaces 2024 conferentie: Taking Back the Internet!

Inhoudsblokken

Op 6 en 7 juni organiseren PublicSpaces en Waag Futurelab de 4e editie van de PublicSpaces conferentie met als thema ‘Taking Back the Internet!’. Tijdens het 2-daagse programma in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam, banen we ons via panels, keynotes, rondetafelsessies, lezingen, kunst en cultuur een weg richting een internet waar we gezamenlijk de regels bepalen.

Anno 2024 is het gros van digitale diensten en platforms in handen van enkele commerciële big tech bedrijven. Deze centralisatie van macht is niet in lijn met hoe het internet ooit bedacht is en zorgt zelfs voor maatschappij-ontwrichtende problemen. Van privacyschending en van beïnvloeding van verkiezingsuitslagen tot discriminatie door bevooroordeelde algoritmes: het monopolie van big tech raakt iedereen. 

Hoe herwinnen we - als burgers, organisaties en overheden - de controle op onze data en ons digitale leven? Als we zelf willen kunnen bepalen hoe ons digitale ecosysteem eruit ziet, moeten we onafhankelijk beslissingen kunnen nemen over het ontwerp, gebruik en beheer van digitale hulpmiddelen en platforms. Tijdens de conferentie gaan we daarom met sprekers, publiek en kunstenaars in gesprek over eigendom van data, privacy, interoperabiliteit, decentralisatie en meer. Kortom: technologie gebaseerd op publieke waarden.

Programma

Het programma is nog in ontwikkeling, nadere informatie volgt.

Locatie, aanmelden en kosten

De conferentie vindt plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Je kunt je aanmelden via de site van PublicSpaces. Er zijn verschillende soorten tickets beschikbaar, meer informatie hierover is te vinden via de aanmeldlink. De organisatie vindt dat geld geen belemmering mag zijn om deel te nemen. Je kunt daarom ook een zogeheten Pay what you can-ticket kopen. Je betaalt dan wat je kunt voor toegang tot beide dagen. 

Over PublicSpaces

PublicSpaces is een samenwerking van verschillende publieke organisaties. Bibliotheken (de KB is partner van PublicSpaces), publieke omroepen, erfgoedinstellingen, festivals, musea en onderwijsinstellingen. Samen werken zij aan een oplossing voor een probleem van iedereen: de afhankelijkheid van onze samenleving van big tech-bedrijven en hun platformen.