Bijeenkomst

VOL: KB-College: Handwerken als rode draad door de KB-collectie

Inhoudsblokken

De KB-collectie bevat veel publicaties over textiele handwerken, die een schat aan informatie en inspiratie vormen. Een voorbeeld is het ‘eerste succesvolle Nederlandse vrouwentijdschrift’: Penélopé (1821-1835) met in elke aflevering aandacht voor handwerken, wat gezien werd als een nuttige en deugdzame bezigheid voor vrouwen. Eind 19e en begin 20e eeuw vind je patronen voor zelfmaakmode in tijdschriften zoals De Gracieuse en De proletarische vrouw. Op school krijgen meisjes les in nuttige en fraaie handwerken. In de tweede helft van de 20e eeuw wordt handwerk minder noodzaak en meer hobby. De laatste jaren zijn borduren, breien en haken opnieuw populair geworden, wat een hausse aan patronenboeken oplevert en het herontdekken van oude handwerktechnieken. 

In dit college laat collectiespecialist Karin Vingerhoets zien hoe handwerken als een rode draad door de collecties van de KB loopt: van geborduurde boekbanden en textielkunst in alba amicorum tot modetijdschriften, Durable-haakboekjes en een speciale webcollectie. Haak je aan?

KB-College

Vrijwel iedere maand vindt een college plaats, op een vrijdagmiddag. De specialisten en conservatoren nemen je mee voor een kijkje achter de schermen bij de KB. Zij vertellen je meer over hun werk, onze collectie en het beheer en behoud ervan. Iedere sessie heeft een ander onderwerp en belicht weer een nieuwe kant van de collecties en werkzaamheden bij de KB. Na afloop is er tijd voor een drankje en kun je in gesprek met de specialist of conservator. 

Aanmelden

Aanmelden kan via de webwinkel. De toegangsprijs is €7,50, hier zijn twee drankjes bij inbegrepen. Er is plaats voor maximaal 30 deelnemers.