Symposium

Symposium ‘Een gedeelde geschiedenis: het slavernijverleden in digitale bronnen’

Inhoudsblokken

Metamorfoze, een groot digitaliseringsproject van de KB, organiseert op dinsdagmiddag 25 juni 2024 het symposium ‘Een gedeelde geschiedenis: het slavernijverleden in digitale bronnen’. Sprekers gaan in op het belang van het digitaal toegankelijk maken van bronnen. 

De afgelopen 10 jaar zijn onder de kapstok van Metamorfoze bijna 2 miljoen scans gemaakt van de grootste en belangrijkste archieven en collecties voor het Nederlandse slavernijverleden bij 9 erfgoedinstellingen in binnen- en buitenland. Deze bronnen bieden een gedetailleerde blik in de geschiedenis. Ze geven niet alleen het oogpunt van de koloniale bestuurders weer, maar kunnen ook de perspectieven van de tot slaaf gemaakten in beeld brengen. 

Sprekers van onder meer Rijksmuseum en Radboud Universiteit

Initiatiefnemer van het thema slavernij en slavenhandel bij Metamorfoze is Erik van der Doe. Naar aanleiding van zijn pensionering blikt hij tijdens deze middag terug op de projecten. Daarnaast spreken onder meer Eveline Sint Nicolaas (Rijksmuseum), Karwan Fatah-Black (Universiteit Leiden) en Coen van Galen (Radboud Universiteit). 

Meer info en aanmelden

Het symposium vindt plaats in de Aula van de KB, nationale bibliotheek in Den Haag. Bekijk het gehele programma voor deze fascinerende dag op website van Metamorfoze. Aanmelden voor het symposium is verplicht: meld je gratis aan voor het symposium. Voor wie niet fysiek aanwezig kan zijn, is een livestream beschikbaar.

Metamorfoze is het nationale programma van de KB voor het behoud van en duurzame toegang tot het papieren erfgoed. Het wordt gefinancierd door het Ministerie van OCW en is ondergebracht bij de KB.