Tentoonstelling

Tentoonstelling: Reciting Footsteps of a Female Migrant: Soerdie

Inhoudsblokken

Van 26 april tot en met 14 juli vindt de tentoonstelling Reciting Footsteps of a Female Migrant: Soerdie van kunstenaar en onderzoeker Sarojini Lewis plaats in de KB. De tentoonstelling gaat over de eerste vrouwelijke contractarbeider die van India naar Suriname emigreerde: Soerdie.

Sarojini Lewis doet al enige tijd onderzoek naar hoe verschillende koloniale geschiedenissen samenkomen in een persoonlijk leven. In 2021 nodigde de KB haar uit om ook in de collecties van de KB op zoek te gaan naar sporen die inzicht geven op slavernij en contractarbeid. Lewis startte haar onderzoek in de KB bij het enorme boek West Indische contractarbeiders in Suriname: 1863-1899 (Paramaribo, 2014) van Humphrey E. Lamur. Tussen de grote hoeveelheid gegevens vond ze die van de eerste vrouwelijke contractarbeider, Soerdie.

Aan de hand van boeken, brieven en reisverslagen van andere contractarbeiders uit die tijd, reconstrueerde Lewis het leven van deze vrouw. Zo belicht ze deze historische periode vanuit een vrouwelijk perspectief. Ze verbeeldt het leven van Soerdie als een persoonlijke geschiedenis en geeft een indringende blik op de betekenis van de koloniale geschiedenis.

Wat is er te zien?

In de tentoonstelling laat Sarojini fotografisch werk zien, geprint op stoffen doeken, dat zij maakte op locaties in Suriname, zoals voormalige plantagegronden. Zij combineert dat met afbeeldingen van documenten en boeken die zij heeft gebruikt voor haar onderzoek. In de tentoonstelling zijn ook originele collectiestukken van de KB te zien in relatie tot het werk van de kunstenaar. Tijdens de tentoonstelling zijn ook haar performances te zien. De performances zijn tijdens enkele publieksevenementen ook live te zien.

Meer Reciting Footsteps

Benieuwd naar de tentoonstelling?

Kom tussen 26 april en 14 juli langs op de KB om de tentoonstelling te bezoeken. Het is toegankelijk voor iedereen en helemaal gratis.

Mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.