Bijeenkomst

VOL: KB-College: Van album amicorum tot poesiealbum, vriendenboeken door de eeuwen heen

Inhoudsblokken

Via social media is het tegenwoordig erg eenvoudig om nieuwe vriendschappen te sluiten en een bestaande vriendschapsband te onderhouden. Vroeger zocht men ook naar manieren om een netwerk van vrienden verder uit te breiden en beter in kaart te brengen. Zo was het vanaf de 16e eeuw in Nederland mode om een album bij te houden waarin vrienden een persoonlijke boodschap konden schrijven: het zogenaamde album amicorum. In de late 19e eeuw was de praktijk zo populair dat het zich verder ontwikkelde tot het bekende poesiealbum, dat voornamelijk werd bijgehouden door jonge meisjes. 

De KB heeft de grootste collectie alba amicorum van Nederland. Tijdens dit KB-college geeft conservator Jeroen Vandommele uitleg over het gebruik en de evolutie van het genre. Ook toont hij enkele bijzondere vriendschapsboeken uit de KB-collectie, met bijdragen van o.a. Rembrandt, Descartes en Tollens. Na het college is er tot 17:00 tijd voor een borrel.

KB-College

Vrijwel iedere maand vindt een college plaats, op een vrijdagmiddag. De specialisten en conservatoren nemen je mee voor een kijkje achter de schermen bij de KB. Zij vertellen je meer over hun werk, onze collectie en het beheer en behoud ervan. Iedere sessie heeft een ander onderwerp en belicht weer een nieuwe kant van de collecties en werkzaamheden bij de KB. Na afloop is er tijd voor een drankje en kun je in gesprek met de specialist of conservator. 

Aanmelden

Aanmelden kan via de webwinkel. De toegangsprijs is €7,50, hier zijn twee drankjes bij inbegrepen. Er is plaats voor maximaal 30 deelnemers.