Inhoudsblokken

E-lending, het lenen van e-books en luisterboeken bij de bibliotheek, bestaat vandaag 10 jaar. Op 21 januari 2014 leende toenmalig minister Jet Bussemaker van OCW het eerste e-book. Intussen zijn meer dan 600.000 mensen lid van de online Bibliotheek. De online Bibliotheek is een dienst van de KB.

  • Voormalig minister Jet Bussemaker van OCW | Foto: ANP/Bart Maat

Pionier in Europa

In het eerste jaar leenden 80.000 mensen samen zo’n 810.000 e-books, luisterboeken waren toen nog niet te leen. Uniek was dat de Nederlandse online Bibliotheek de eerste Europese bibliotheek was waar meerdere mensen tegelijk hetzelfde e-book konden lenen. In andere landen hanteerden bibliotheken een zogeheten one-copy-one-user-model. Hierbij kan een e-book niet geleend worden zolang iemand anders het aan het lezen is. 

De populariteit heeft zich na de eerste dag doorgezet: het aantal leden van de online Bibliotheek is vanaf de start elk jaar gegroeid. De laatste jaren lenen zij elk jaar meer dan 5 miljoen e-books en 2 miljoen luisterboeken. In de jaren voor corona waren dat nog 3 à 4 miljoen e-books per jaar. Zo maakt de online Bibliotheek voor iedereen in Nederland het lezen mogelijk, tijd- en plaats-onafhankelijk. 

De online Bibliotheek door de jaren heen

Naast de e-books van het eerste uur heeft de online Bibliotheek veel andere diensten ontwikkeld. Zo is er een VerhalenBieb-app geweest en zijn er apps als de LuisterBieb en de TijdschriftenBieb gelanceerd. Intussen zijn luisterboeken en tijdschriften direct via de online Bibliotheek te lenen in plaats van in een losse app. 

Ook mensen die minder makkelijk lezen vormen voortaan een specifieke doelgroep voor de online Bibliotheek. In 2023 werd de LEES-app gelanceerd. Met deze gratis app kunnen leerlingen uit het vmbo en mbo 120 e-books en luisterboeken lezen. Ronald Huizer, directieteamlid van de KB licht toe: “Jongeren vormen toch een doelgroep waarbij lezen actief onder de aandacht moet worden gebracht. Met de LEES-app hebben we het lezen zo laagdrempelig en aantrekkelijk mogelijk voor ze gemaakt. De eerste resultaten zijn bemoedigend.” Sinds de start in september zijn er een kleine 40.000 titels geleend.