Wil je weten wat de online Bibliotheek precies is? En ben je benieuwd welke rol de KB erbij speelt? De online Bibliotheek is een online platform waar e-books en luisterboeken geleend kunnen worden. Lees hier meer over deze dienst van de KB, voor zowel leden van de openbare bibliotheek als niet-leden. 

Wat is de online Bibliotheek?

Bij de online Bibliotheek zijn e-books en luisterboeken te leen. Van thrillers tot klassiekers en van non-fictie tot romans en jeugdboeken. Er kan bovendien op verschillende manieren worden gelezen en geluisterd. Via de app op telefoon of tablet, via de browser of op de e-reader. De online Bibliotheek bevat:

  • zo'n 41.000 e-books
  • ruim 13.000 luisterboeken 
  • 25 tijdschrifttitels, waaronder AutoWeek, Margriet en Tina.

Ook heeft de online Bibliotheek een ruim aanbod van online cursussen en trainingen. Denk aan leren programmeren, fotograferen en vormgeven. 
 

Voor wie is de online Bibliotheek?

De KB biedt deze dienst aan voor zowel leden van de Bibliotheek als niet-leden. In de online Bibliotheek vind je leesmateriaal voor veel verschillende type lezers. Naast literatuur, biografieën en geschiedenisboeken vind je bijvoorbeeld ook thrillers en chicklits.

Onze doelstelling: laagdrempelig digitaal lezen

De KB draagt vanuit de kracht van het geschreven woord bij aan een slimmer, vaardiger en creatiever Nederland. Daarom vinden we het belangrijk om digitaal lezen aan te bieden. Daardoor wordt lezen nog laagdrempeliger: je kunt namelijk lezen op de manier dat jij wilt en op het moment dat jij wilt. Zo maakt de KB lezen toegankelijker.

Impact van de online Bibliotheek

Met de online Bibliotheek bereiken we veel mensen. Er zijn ruim 600.000 geregistreerde accounts. We proberen de gebruikers te inspireren met actuele content op de website en via sociale media.

Doordat we mensen laten lezen, stimuleren we ze om in andere werelden te duiken en dingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Dit is goed voor sociale cohesie. We bieden een ontmoetingsplaats zonder commercieel belang.

Als online Bibliotheek willen we ook mensen die nu nog weinig lezen, stimuleren om meer te gaan lezen. Zo bevorderen we de leesvaardigheid van Nederland. Dit is iets wat de komende periode nog verder vorm zal krijgen.

Online Bibliotheek-lid Merel (33)

"Met een drukke baan, een gezin, sport en een sociaal leven ben ik eigenlijk altijd bezig. Even rustig zitten met een goed boek komt er vaak niet van. Met de online Bibliotheek-app luister ik onderweg met mijn oortjes in, of ik lees op mijn e-reader als ik in de trein zit."

Jeugdbibliotheek

Jongeren tot 18 jaar kunnen gratis lid worden van de lokale bibliotheek en krijgen daarbij ook toegang tot de online Bibliotheek. Speciaal voor hen is ook de website Jeugdbibliotheek.nl opgericht. Hier kunnen zij terecht voor inspiratie en informatie over boeken.