De geschiedenis van Nederland in oude kaarten

De Expositie Topstukken bij de Koninklijke Bibliotheek (KB) staat vanaf 3 april in het teken van kaarten en atlassen. Elke kaart in de tentoonstelling laat een aspect van het Nederlandse verleden zien, zoals de ontwikkeling van Nederland tot een zelfstandige staat in de zestiende eeuw, de eeuwigdurende strijd tegen water, oorlogen en het koloniale verleden. Kaarten laten ook sociale aspecten zien, zoals de bouw van buitenhuizen in het zeventiende-eeuwse Walcheren en de groei van het toerisme op Texel.

De oudste kaart op de expositie is van Duitsland (Magna Germania) uit een boek met kaarten van Ptolemaeus uit 1482, waarop Nederland bijna onherkenbaar in een klein hoekje te vinden is. De meest recente is een kaart van de Watersnoodramp uit 1953. En er is een speciale vitrine met Bosatlassen. Alle geƫxposeerde kaarten komen uit de collectie van de KB en zijn met hun soms uitbundige decoraties een lust voor het oog.

Boek over 100 kaarten

De aanleiding voor deze tentoonstelling is een publicatie die begin juni verschijnt: De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten , van uitgeverij Lannoo in samenwerking met de KB en Allard Pierson (Universiteit van Amsterdam).

Te zien van 3 april t/m 16 juli 2019 in de Expositie Topstukken bij de KB.