Inhoudsblokken

Op 15 september start in Zwolle de AI-Parade. Tijdens deze parade kunnen bezoekers van bibliotheken door het hele land kennismaken met kunstmatige of artificiële intelligentie, ook wel AI genoemd. Centraal staan vragen als: wat is AI? Wat merk je ervan in het gewone leven? En wat zijn de gevolgen voor de samenleving? De AI-Parade is een initiatief van de Nederlandse AI Coalitie. De KB is hier lid van en is medeorganisator van de AI-Parade.

 

AI, technologie van de toekomst

AI is de technologie van de toekomst. We doen er al heel veel mee, maar niet iedereen weet wat het is of hoe je het kunt gebruiken. De AI-Parade wil daarom de kennis over AI in Nederland vergroten. Zo is iedereen voorbereid op een toekomst met AI. En kunnen mensen de kansen die het biedt benutten.

 

AI-Parade in bibliotheken

De AI-Parade reist de komende 10 maanden langs bibliotheken in heel Nederland. De organisatie hoopt zo 1 miljoen Nederlanders te bereiken. Veel Nederlanders zijn immers lid van een bibliotheek. De parade start in de Stadkamer in Zwolle. Daarna reist de parade door het land, om te eindigen in Den Haag.

 

Programma AI-Parade

De AI-Parade bestaat uit een tentoonstelling, een installatie en activiteiten. In de tentoonstelling What the Future Wants ('Wat de toekomst wil') ontdekken bezoekers het geheime leven achter de schermen die ze gebruiken. Hoeveel mensen zijn er bijvoorbeeld nodig om een smartphone te maken? En wat maakt een app verslavend? De tentoonstelling vraagt bezoekers even stil te staan bij technologie.  

Bij de installatie Alledaagse Intelligentie maken bezoekers door korte verhalen kennis met AI. Aan de hand van alledaagse voorbeelden wordt duidelijk hoe AI al onderdeel van ons leven is.  

Daarnaast vinden er  debatten, lezingen en workshops plaats. In Zwolle is er bijvoorbeeld een workshop over het bouwen van je eigen wereld in virtual reality: een met de computer gemaakte werkelijkheid.

 

Nederlandse AI Coalitie

De AI-Parade is een initiatief van de Nederlandse AI Coalitie. Hierin werken overheid, bedrijfsleven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties samen op het gebied van AI. Samen hebben zij 2 doelen: AI-ontwikkelingen versnellen en AI-initiatieven in Nederland met elkaar te verbinden. De AI Coalitie meet de impact en het bereik van de AI-Parade zorgvuldig. De KB is lid van de AI Coalitie en medeorganisator van de AI-Parade.

Houd de agenda van de AI Coalitie en van je lokale bibliotheek in de gaten om te zien wanneer de Parade bij jou in de buurt is.