De Digitale Stad is documentair werelderfgoed geworden. Unesco heeft deze Amsterdamse erfgoedcollectie ingeschreven in het internationale Memory of the World Register. De KB zal de archiefversie van De Digitale Stad (DDS) op termijn opnemen in haar webcollectie.
Wat was De Digitale Stad?
De Digitale Stad was 1 van de eerste online gemeenschappen ter wereld. Het was een virtuele stad waarin gebruikers hun eigen virtuele huizen konden bouwen. Ook konden zij er deelnemen aan online activiteiten en met elkaar communiceren via chatrooms. Uit deze online gemeenschap kwam later Waag voort, Futurelab voor technologie en maatschappij. De Digitale Stad bestond van 1994 tot 2001. Veel van de ideeën en concepten van De Digitale Stad waren revolutionair en zijn nog steeds relevant. Denk bijvoorbeeld aan virtuele gemeenschappen als Facebook .
Over het Memory of the World Register
Het Memory of the World Register is een programma van Unesco om documentair werelderfgoed te beschermen. Voorbeelden van dergelijk documentair erfgoed zijn archieven, belangrijke publicaties en collecties van bibliotheken. Het Memory of the World Register is een belangrijk hulpmiddel hierbij. Het Register is een lijst van uitzonderlijk documentair erfgoed met een wereldwijde uitstraling. In het internationale register staan nu 20 inschrijvingen die volledig Nederlands zijn.
Rol van de KB bij De Digitale Stad
In 2011 startte het Museum Amsterdam een project om het archief van De Digitale Stad te behouden voor de toekomst. Samen met vele partners begon het met het reconstrueren en digitaal opgraven van de site. Het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid beheert het audiovisuele archief. De KB neemt verantwoordelijkheid voor het bewaren van de archiefversie van de De Digitale Stad uit 1996 en delen van de digitale stad die later op XS4ALL-homepages zijn bewaard gebleven. Zo willen we eraan bijdragen dat dit onderdeel van onze internetgeschiedenis ook voor toekomstige generaties beschikbaar blijft.
De KB is trots partner te zijn van deze bijzondere samenwerking. Jasper Faase, teamleider collectievorming:
“Het opnemen van De Digitale Stad in onze collectie zal voor ons een ontdekkingsreis zijn. We willen de vraag beantwoorden hoe we onderzoekers kunnen laten ronddwalen en schatgraven in de overblijfselen die een verstild beeld geven van de vroege geschiedenis van het web én het online leven van de internetpioniers die samen deze virtuele stad gebouwd en bewoond hebben. We zullen daarbij dankbaar gebruik maken van het werk dat het Museum van Amsterdam, webarcheologen als Tjarda de Haan en Gerard Alberts, en onze collega’s bij Beeld en Geluid de afgelopen jaren al hebben verzet.”