In het webarchief bewaren we websites voor later. De KB bewaart websites in de webcollectie – duurzaam en voor altijd. Een webcollectie is een verzameling websites die in de bibliotheek worden bewaard. Zo kunnen we zien hoe de digitale cultuur van vroeger eruitzag. Het webarchiveringsteam selecteert en bewaart websites. Ook maakt het team speciale webcollecties met thema’s die nu spelen. Lees meer over deze expertise van de KB en bezoek het Webarchief (alleen binnen de leeszalen van de KB).
Digitaal bewaren in het webarchief
Het webarchiveringsteam bewaart zoveel mogelijk van een website. Het liefst bewaren we alles wat te zien is op een scherm: tekst en plaatjes, maar ook de opmaak. Daarvoor gebruikt het team een speciaal computerprogramma, dat de KB samen met de nationale bibliotheek van Nieuw-Zeeland maakte. Het team maakt ook verzamelingen van websites met een bijzonder onderwerp, zoals corona, klimaatverandering of oude homepages. Zo kunnen mensen later onze geschiedenis schrijven. Ook zonder boeken.
Ooit wil het team echt alle websites van Nederland bewaren. Dat mag nu niet. Daarom oefent het team alvast met alle Friese websites. Ook wil de KB straks online nieuws en sociale media bewaren. Dat is interessant voor later, als inkijkje in onze tijd.
Waarom bewaren?
Vroeger gingen mensen naar een bibliotheek om uit boeken te leren hoe vroeger was. Nu vind je veel informatie op websites. Daarvan kun je ook veel leren over nu. De KB bewaart websites zodat je meer leert over een bepaalde tijd.
Inhoud van het webarchief
De KB bewaart nu bijna 24.300 websites. Dat lijkt een heleboel. Maar er zijn wel 10 miljoen websites in Nederland. De KB heeft veel speciale webcollecties, bijvoorbeeld over blogs, corona en oude homepages. Bekijk de lijst met alle gearchiveerde websites in de webcollectie van de KB.
Meer over webarchivering
Onze experts
- Sophie Ham, conservator digitale collecties
- Peter de Bode, collectiespecialist webarchivering