Inhoudsblokken

Het e-Depot van de KB bestaat 20 jaar. De oprichting van dit digitale archief was groot nieuws in 2002. De KB was namelijk de eerste organisatie in Nederland die van oorsprong digitaal materiaal ging bewaren. Tegenwoordig staan er in het e-Depot meer dan 40 miljoen publicaties.

Wat bewaren we in het e-Depot?

In het e-Depot bewaren we alle digitale publicaties die we hebben in onze collectie. Denk aan boeken, kranten, tijdschriften en websites. Het loopt uiteen van kinderboeken tot wetenschappelijke publicaties. Inmiddels staan er ruim 40 miljoen publicaties in ons digitale archief. Dagelijks komen daar duizenden bij.

Waarom hebben we een e-Depot?

De KB wil alles bewaren wat in Nederland uitgegeven wordt. We willen ook zorgen dat zoveel mogelijk mensen deze werken kunnen inzien, nu en in de toekomst. Alle werken die we laten digitaliseren of die digitaal binnenkomen, slaan we op in het e-Depot. Zo zijn deze publicaties veilig voor in de toekomst. Een team van zo’n 30 mensen werkt om dit voor elkaar te krijgen.

Pioniers

Toen we 20 jaar geleden begonnen met het e-Depot, was dat groot nieuws. Niemand anders in Nederland sloeg op deze schaal van oorsprong digitaal materiaal op. Dit zijn bijvoorbeeld boeken en tijdschriften waarvan geen papieren exemplaar gemaakt is. We haalden er zelfs het journaal mee:

De volgende 20 jaar

Boeken, kranten en tijdschriften verschijnen allang niet meer alleen op papier. E-books zijn niet meer weg te denken. Sociale media worden steeds belangrijker. Er komen ook steeds nieuwe bestandsformaten bij en er vallen formaten weg. Dit zijn grote uitdagingen voor het team achter het e-Depot. We zorgen dat we de juiste techniek in huis hebben, net als de mensen met de juiste expertise die goed voor het materiaal kunnen zorgen. Zo hopen we het ook voor volgende generaties toegankelijk te houden.

Meer weten?

Wil je meer weten over het e-Depot? Lees het interview met hoofd digitale duurzaamheid Jeffrey van der Hoeven en metadataspecialist digitale preservering Susanne van den Eijkel.