Inhoudsblokken

De KB lanceert vandaag een nieuwe webcollectie: Religie en Levensbeschouwing. Hierin vind je 580 websites over geloof, spiritualiteit en levensbeschouwing, oftewel hoe mensen tegen het leven aankijken. Het is de grootste Nederlandse webcollectie over dit onderwerp die er bestaat.

Wat kun je vinden in de webcollectie?

De KB wil alles bewaren wat er in en over Nederland wordt gepubliceerd. Ook websites. Dat doen we in onze webcollecties. Daarin vind je bijvoorbeeld de oudste Nederlandse website en de eerste Nederlandse homepages. Ook maken we collecties over actuele thema’s. Denk aan websites over de coronapandemie en LHBTI+-onderwerpen. Religie en Levensbeschouwing is zo’n actueel thema. De KB selecteerde 580 websites over dit onderwerp.

Met de collectie wil de KB een goed beeld geven van religie, spiritualiteit en levensbeschouwing op het Nederlandse web. Geloof in Nederland verandert namelijk heel snel. Vooral op internet zie je veel nieuwe bewegingen. New Age, Wicca en Osho bijvoorbeeld. Denk ook aan bloggers die volgers om zich heen verzamelen. ZZP’ers die mensen helpen 1 te worden met het goddelijke. Webwinkels die spiritualiteit aanbieden met 35 procent korting. Deze vormen van religie zijn uniek voor deze tijd en voor ons land. We willen deze sites dan ook snel archiveren. 

Onderzoek

De nieuwe webcollectie is samengesteld op basis van onderzoek. Student Frank Smit van de Rijksuniversiteit Groningen voerde uit. Hij deed dit onder begeleiding van collectiespecialist webcollecties Peter de Bode en conservator digitale collecties Kees Teszelszky. Smit onderzocht onder andere hoe personen of groepen op internet zich presenteren of verkopen. Welke taal gebruiken ze? Welke digitale mogelijkheden? En zijn er verschillen tussen oude en nieuwe geloven? Hij presenteert zijn onderzoek vandaag in de KB.

Hoe kun je de nieuwe webcollectie inzien?

Je kunt de webcollectie online inzien in de leeszaal van de KB. Je hebt hiervoor een KB-jaarpas nodig. De beschrijving van de collectie kun je altijd bekijken. 

Meer weten?

Sophie Ham
Coördinator webarchivering