De KB leent het Gruuthusehandschrift uit aan het Sint-Janshospitaal in Brugge. Daar kun je het bewonderen tijdens de tentoonstelling Oog in oog met de Dood. Hugo van der Goes, oude meesters, nieuwe blikken. Deze tentoonstelling loopt van 28 oktober tot 23 februari 2023.
Wat is het Gruuthusehandschrift?
Het Gruuthusehandschrift is een verzameling van 147 liederen, 7 gebeden en 16 Middelnederlandse gedichten die rond 1400 zijn geschreven. Het is ontstaan in de stad Brugge. De meeste teksten kennen we alleen uit dit handschrift. Dat maakt het voor onderzoekers van de vroege Nederlandstalige literatuur heel bijzonder. Omdat het zo uniek is, is het 1 van de topstukken van de KB.
Tekst loopt door onder de afbeelding.
De tentoonstelling
Het Gruuthusehandschrift is in Brugge voor de tentoonstelling Oog in oog met de Dood. Hugo van der Goes, oude meesters, nieuwe blikken. Hierin staat het kunstwerk De dood van Maria van de Vlaamse schilder Hugo van der Goes centraal. Hij leefde en werkte in de 15e eeuw. Het schilderij is de afgelopen jaren gerestaureerd en is nu weer te zien.
De tentoonstelling bevat 6 thema’s. Het Gruuthusehandschrift ligt bij het thema ‘Afscheid’. In het Gruuthusehandschrift staat namelijk een mooi lied over afscheid nemen: het Egidiuslied. Dit is een lied van een vriend voor de gestorven Egidius.
De dood van Maria en het Gruuthusehandschrift zijn vanaf 28 oktober te bewonderen.
Bruiklenen
Het komt vaker voor dat we bijzondere werken uitlenen voor tentoonstellingen. Daarbij komt veel kijken. Vooraf maken we een rapport van het werk. Zijn er beschadigingen? Bij aankomst vergelijken we dat rapport met de staat van het boek. Het vervoer naar het museum? Dat moet heel voorzichtig gebeuren. Daarom wordt daarvoor een speciale vervoerder van kunst ingehuurd.
Als het een kwetsbaar boek is, willen we het ook zelf neerleggen in de vitrine, op een speciale boekensteun. De ruimte waar het boek tentoongesteld wordt, moet daarnaast voldoen aan belangrijke eisen. Voor licht en temperatuur bijvoorbeeld.