Inhoudsblokken

Vandaag lanceert de KB de digitale LHBT+-webcollectie. De afkorting LHBT+ staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en alle andere identiteiten rondom seksualiteit en gender. In deze KB-collectie vind je websites die belangrijk zijn voor deze gemeenschap.

 

Inhoud van de LHBT+-collectie

Het internet is belangrijk geweest voor de emancipatie van deze gemeenschap. Daarom heeft de KB tussen 2018 en 2022 een speciale webcollectie rond dit onderwerp opgebouwd. In deze collectie vind je bijvoorbeeld websites met informatie over de LHBT+-cultuur, maar ook bronnen die laten zien met welke vormen van discriminatie en uitsluiting deze gemeenschap tot op de dag van vandaag te maken heeft.

 

Doelen van de LHBT+-collectie

Met deze speciale webcollectie wil de KB digitale informatie uit het verleden over deze gemeenschap behouden voor onderzoek. Ook blijft zo de digitale LHBT+-geschiedenis levend. Tot slot laten we op deze manier zien dat het LHBT+-verleden een belangrijk en onderbelicht deel van de Nederlandse onlinegeschiedenis is.

  • Ik Vrouw van Jou, de site van de lesbische blog- en YouTube-pioniers Joyce en Scarlet, maakt ook deel uit van de LHBT+-webcollectie.

Doorzoek de LHBT+-collectie

Ben je benieuwd naar de LHBT+-collectie? De websites zijn voor leden toegankelijk in de leeszaal van de KB. De collectiebeschrijving is nu voor iedereen te downloaden.

 

Over de webcollectie van de KB

De KB-webcollectie is een van de digitale collecties van de KB. Je vindt er meer dan 20 duizend Nederlandse websites. Deze informatie vind je nergens anders. Sinds 2007 selecteert en bewaart de KB actief websites. Omdat het Nederlandse web te groot is om alles te bewaren, maken we een zorgvuldige selectie. Daarbij vinden we het belangrijk dat de websites een actuele afspiegeling vormen van de Nederlandse maatschappij. Ook voorzien we de websites van zoveel mogelijk achtergrondinformatie.

Kees Teszelszky
Conservator digitale collecties
070 - 31 40 911