Inhoudsblokken

Dinsdagavond 26 juli is in het televisieprogramma De kleuren van Caspers een van de mooiste topstukken van de KB te zien: het psalter van Eleonora van Aquitanië. Ook werd tijdens de opnames een receptenboek getoond waarmee je goud kon namaken.

Opnames van De kleuren van Caspers in de KB.

Ode aan goud

In het kunstprogramma De kleuren van Caspers maakt kunstkenner Charlotte Caspers een reis langs de kleuren rood, blauw, zwart, geel, wit en goud. Ze staat stil bij de grondstoffen en betekenissen van deze verschillende kleuren. Het KB-topstuk komt aan bod in de aflevering over goud, samen met een aantal andere met goud versierde werken. Conservator Ed van der Vlist vertelt over onder meer het psalter van Eleonora van Aquitanië. Conservator Jeroen Vandommele liet tijdens de opnames een ander bijzonder boek zien: Verlichterije Aengaende Maniere omme alle Couleuren te temperen en omme in verlichterije te wercken. Dit is een eeuwenoud receptenboek dat vertelde hoe je een goudkleurig mengsel kon brouwen.

  • Afbeelding uit het psalter van Eleonora van Aquitanië met gouden details.

Over het topstuk

Het Psalter van Eleonora van Aquitanië is een van de oudste handschriften in de collectie van de KB. Een psalter is een gebedenboek met de 150 psalmen uit het Oude Testament. Dit exemplaar is rond het jaar 1185 gemaakt voor Eleonora van Aquitanië, in die tijd de machtigste vrouw in Europa. In dit boek zijn prachtige gouden versieringen te vinden.

Aflevering en boeken bekijken

De aflevering met deze bijzondere boeken uit de collectie van de KB is op dinsdagavond 26 juli te zien bij de AVROTROS om 22.15 uur op NPO2. Je kunt het psalter van Eleonora van Aquitanië digitaal bekijken via de website van de KB.

  • Het psalter van Eleonora van Aquitanië.