Inhoudsblokken

Vanavond zijn collectiespecialist geschiedenis Huibert Crijns van de KB en Andere Tijden-regisseur Paul Ruigrok te gast bij het radioprogramma Kunststof. Zij vertellen hier over hun podcast Het Venlo-incident. Britse spionnen, een dode luitenant en een internationaal schandaal: het lijkt wel een thriller, maar het is allemaal echt gebeurd. Om 19.00 uur kun je op NPO Radio 1 horen hoe nepnieuws ook in 1939 al rondging en grote gevolgen had. 

Kunststof

Kunststof is een radioprogramma op NPO Radio 1, met interviews over kunst, cultuur en media. Vanavond bespreekt presentator Frénk van der Linden met Ruigrok en Crijns wat er tijdens het Venlo-incident van 9 november 1939 precies gebeurde en hoe dit later werd omgeven door nepnieuws. Dat desinformatie van alle tijden is en welke technieken hierbij komen kijken zal ook worden besproken.

Het Venlo-incident

Op 9 november 1939 wordt Nederland opgeschrikt door een incident in Venlo, net over de grens met Duitsland. Als de rook van het vuurgevecht is opgetrokken is een Nederlandse soldaat zwaargewond en zijn 2 Britse spionnen ontvoerd door de SS. Maar wat was er nu precies gebeurd? In de krantenberichten lopen de lezingen in de periode daarna zeer uiteen. Want die berichten worden door de betrokken partijen sterk beïnvloed.  

Waar en wanneer kan ik luisteren?

Kunststof wordt donderdag 2 november om 19.00 uur uitgezonden op NPO Radio 1 en is dezelfde avond vanaf 20.30 terug te luisteren via ‘Uitzending gemist’. De vierdelige podcast Het Venlo-incident zal vanaf woensdag 8 november te horen zijn op de NPO en de grote podcast-platforms.