Inhoudsblokken

Nederlanders vinden Max Havelaar, Van den vos Reynaerde en De avonden de belangrijkste klassiekers van onze literatuur. Ook krijgen vrouwelijke auteurs steeds meer waardering. Dat blijkt uit de resultaten van de Canonenquête 2022.

Literaire klassiekers volgens de Canonenquête

De resultaten van de Canonenquête werden bekendgemaakt tijdens de Nacht van de Canon in Gent en bij radioprogramma De Taalstaat. Bijna 2.000 lezers over de hele wereld deden mee. Zij gaven hun mening over vragen als ‘Kunnen we met een canon ervoor zorgen dat we onze klassieke boeken niet vergeten?’ en ‘Welke rol speelt een Nederlandstalige literaire canon in een samenleving die steeds internationaler wordt?’ Ook moesten deelnemers aangeven welke werken volgens hen niet mogen ontbreken in de literaire canon. Max Havelaar van Multatuli scoorde het hoogst. Op 2 en 3 eindigden Van den vos Reynaerde en De avonden van Gerard Reve.

Belangrijkste auteurs volgens de Canonenquête

De auteurs die Nederlandse lezers het belangrijkst vinden, sluiten daar goed bij aan: dat zijn Multatuli, W.F. Hermans en Gerard Reve. Belgische lezers noemen Hugo Claus, Willem Elsschot en Louis Paul Boon het vaakst. De vraag welke auteurs uit de voormalige koloniale gebieden in de canon zouden moeten staan leidde tot de volgende top drie: Anton de Kom, Frank Martinus Arion en Astrid Roemer.

Rol van de canon in het onderwijs

In de enquête werd ook gevraagd welke rol de canon moet spelen in het onderwijs. Opvallend: de meeste mensen die meededen (79,59%) vinden dat literaire klassiekers en literatuurgeschiedenis thuishoren in alle richtingen van het voortgezet onderwijs. 

Vrouwelijke auteurs in de canon

In 2002 vond er ook een canonenquête plaats. Alleen leden van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde konden die toen invullen. De resultaten van de nieuwe enquête lijken veel op de resultaten van de oude. Wel lijkt de canon langzaam diverser te worden. Vergeleken met 2002 zijn vrouwelijke schrijvers in opmars. Ook blijkt er steeds meer belangstelling voor literatuur uit of over Indonesië, Suriname en de Caraïbische eilanden. Voor teksten en schrijvers van voor de Tweede Wereldoorlog is steeds minder belangstelling. Dat geldt ook voor poëzie.

Over de Canonenquête

De Canonenquête is een initiatief van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL), Taalunie, NL-Lab, Raad voor de Neerlandistiek, Platform Neerlandistiek en KB, nationale bibliotheek / DBNL. Daarnaast zijn er vele samenwerkingspartners. Zie voor een volledig overzicht de site van het Canonfestival.

Meer weten?

Ryanne Keltjens
Dienstcoördinator DBNL