In de zomer van 2022 heeft de KB de Haagse street artist Ringo Mollinger uitgenodigd om een moderne interpretatie te maken van Luilekkerland, gebaseerd op verhalen en afbeeldingen uit de KB-collectie. Het resultaat is nu te bewonderen.
Locatie van het kunstwerk
Het kunstwerk is te zien op de buitenmuur van de KB bij het terras van MingleMush, waar het een verbinding vormt tussen de Luilekkerlandverhalen in de KB en MingleMush, waar bezoekers genieten van allerlei lekkere maaltijden, hapjes en drankjes.
Inhoud van verhalen over Luilekkerland
De verhalen over Luilekkerland zijn meestal meer een opsomming van losse kenmerken en gebeurtenissen dan een sprookje dat volgens een vaste verhaalstructuur verloopt. De verteller kan naar believen zelf details toevoegen of weglaten. Soms wordt de vertelling in de vorm van een imaginair reisverhaal gegoten: de personages gaan te voet, per trein of met een boot op weg. Dan moeten ze zich door een suikermuur of berg van boekweitpap of rijstebrij heen eten om in Luilekkerland te komen, waar ze zich te goed kunnen doen aan allerlei lekkernijen en ze heerlijk mogen uitrusten. Aan het einde van het verhaal worden ze weggestuurd (bijvoorbeeld omdat ze tóch gingen werken), of hebben ze genoeg van de overvloed en keren ze terug naar huis, soms met zakken vol eten en geld.
Voorbeelden uit de kinderboekencollectie van de KB
In de kinderboekencollectie van de KB vind je verschillende verhalen waarin Luilekkerland voorkomt:
- In het voorwoord van Het reisje naar Luilekkerland (1857) vergelijkt de anonieme schrijver het bereiken van Luilekkerland met volwassen worden. In het boek wordt benadrukt dat de kinderen alleen mee mogen naar Luilekkerland omdat ze zo vlijtig en gehoorzaam zijn geweest.
- In Het boek van luilekkerland van Chr. van Abkoude met illustraties van Reinhold Hansche (1912) is de moralistische les verdwenen. Het staat vol wonderlijke lekkernijen die we kennen uit de middeleeuwse verhalen: de fontein spuit wijn en limonade, de vissen springen gebakken in je hand, gebraden duiven vliegen zo in je mond en geld groeit aan bomen.
- Met de trein naar Luilekkerland (ca. 1938) laat een reeks losse belevenissen zien van kinderen in Luilekkerland. Het regent er toffees, pruimen zijn zo groot als meloenen, aan struiken groeien bonbons en de bomen zijn van peperkoek.
- Een bijzondere categorie Luilekkerlandverhalen zijn centsprenten: eenzijdig bedrukte vellen papier met kleine plaatjes en korte onderschriften. Enkele voorbeelden zijn Luilekkerland/Pays de Cocagne (1857-1859), Het nieuw vermakelijk luilekkerland (1870-1894) en Luilekkerland (1911-1935).