Jesper Verhoef nieuwe researcher-in-residence
Historicus Jesper Verhoef is de nieuwe researcher-in-residence van de KB. Hij doet de komende maanden onderzoek in onze webcollectie. Lees meer over zijn onderzoek.

Historicus Jesper Verhoef is de nieuwe researcher-in-residence van de KB. Hij doet de komende maanden onderzoek in onze webcollectie. Lees meer over zijn onderzoek.
Het ministerie van OCW heeft het Regieorgaan Open Science NL opgericht. De KB ondersteunt dit Regieorgaan. Samen met 14 andere organisaties ondertekenden we een convenant om de overgang naar Open Science te versnellen.
De NWO stelt ruim 15 miljoen euro beschikbaar voor het veilig en ethisch verantwoord koppelen en analyseren van data. Ook de data die de KB beschikbaar stelt, vallen hieronder. Lees verder.
Onderzoekers verkennen de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) om persfoto's te verbinden aan verhalen. Zo kunnen zij de rijkdom van persfotoarchieven beter ontsluiten.
Het komende jaar blijven onderwijsprofessionals in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs gratis toegang houden tot wetenschappelijke publicaties met EBSCO Education Source.
Bijzonder hoogleraar Frank Huysmans krijgt vernieuwde leerstoel. Bij zijn herbenoeming is besloten dat hij zich voortaan nog meer mag richten op de bibliotheek als onderdeel van de informatiesamenleving.
De KB heeft het collectieproject rondom de homepages van de vroegere internetprovider XS4ALL gecompleteerd. Gedurende de afgelopen twee jaar wist het webarchiveringsteam van de nationale bibliotheek 3.244 XS4ALL-homepages uit de periode 1994-2001 voor de eeuwigheid te bewaren.
Op 23 april 2021 lanceerde demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven de themapagina nationaalarchief.nl/slavernijverleden. Bezoekers vinden op deze pagina een overzicht van archieven over het Nederlandse slavernijverleden.
Frank Huysmans is herbenoemd tot bijzonder hoogleraar Information Society, with special regard to the transformation of public libraries. De leerstoel, ingesteld vanwege de KB, de nationale bibliotheek, is ondergebracht bij de afdeling Communicatiewetenschap van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.
Online documenten en foto's bekijken en meer te weten komen over het Nederlands-Indische verleden? Binnenkort is het mogelijk om hier digitaal naar te zoeken via de webportal Het Indisch Geheugen voor de Toekomst.