Digitale Stad Amsterdam is Unesco-werelderfgoed
De Digitale Stad is documentair Unesco-werelderfgoed geworden. De KB zal de archiefversie van De Digitale Stad opnemen in haar webcollectie.

De Digitale Stad is documentair Unesco-werelderfgoed geworden. De KB zal de archiefversie van De Digitale Stad opnemen in haar webcollectie.
Wat las men in 17e-eeuwse kranten ? Dankzij een samenwerking tussen de KB en het Instituut voor de Nederlandse Taal weten we dat nu. Historisch taalkundige Nicoline van der Sijs maakte de afgelopen jaren 13 kranten uit die tijd digitaal leesbaar en doorzoekbaar.
Vandaag lanceert de KB de digitale LHBT+-webcollectie. De afkorting LHBT+ staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en alle andere identiteiten rondom seksualiteit en gender. In deze KB-collectie vind je websites die belangrijk zijn voor deze gemeenschap.
De KB is genomineerd voor 2 Computable Awards. De genomineerde projecten zijn de Informatiepunten Digitale Overheid (IDO’s) en Krant en foto’s.
De KB is al vanaf het begin een belangrijke partner van PublicSpaces. Dit samenwerkingsverband tussen organisaties in het publieke domein zet zich in voor een veilige digitale omgeving. Tijdens de PublicSpaces Conferentie 2022, die deze week in Amsterdam werd gehouden, werden kwesties besproken die hiermee te maken hebben. Ook de KB was erbij.
In 2006 neemt de KB de eerste Nederlandse website op in haar digitale archief. Inmiddels is er een grote webcollectie opgebouwd. Lees meer over 15 jaar webarchivering.
Onderzoekers verkennen de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) om persfoto's te verbinden aan verhalen. Zo kunnen zij de rijkdom van persfotoarchieven beter ontsluiten.
Demissionair minister Van Engelshoven van OCW lanceerde op 15 maart jl. de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed 2021-2024. De uitvoering is sinds 2015 belegd bij partners binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed, waaronder de KB. De geactualiseerde versie sluit nog beter aan bij onze digitale wereld én is verbreed naar het erfgoed van de kunstensector en de creatieve industrie.
Op 23 april 2021 lanceerde demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven de themapagina nationaalarchief.nl/slavernijverleden. Bezoekers vinden op deze pagina een overzicht van archieven over het Nederlandse slavernijverleden.
Online documenten en foto's bekijken en meer te weten komen over het Nederlands-Indische verleden? Binnenkort is het mogelijk om hier digitaal naar te zoeken via de webportal Het Indisch Geheugen voor de Toekomst.