Inhoudsopgave
De collectie bijzonder vormgegeven boeken (19e eeuw-nu) in het kort
- Inhoud: uitgebreide verzameling bijzondere uitgaven van de 19e eeuw tot nu: fotoboeken, bibliofiele uitgaven, provo-publicaties, oorlogsdrukken, opdrachtexemplaren en luxe edities.
- Omvang: meer dan 50.000 delen.
- Toegang: vindbaar via de KB-catalogus. Ter inzage in de leeszaal Bijzondere Collecties; worden niet uitgeleend.
- Meer informatie: Paul van Capelleveen.
Over de collectie vormgegeven boeken (19e eeuw tot nu)
De collectie bijzonder vormgegeven boeken vanaf de 19e eeuw van de KB bestaat uit verschillende soorten uitgaven. Het bevat bibliofiele en private pressuitgaven, kunstenaarsboeken, grote plaatwerken, boeken met handgekleurde illustraties, boeken met bijzondere druk- of illustratietechnieken, boeken gedrukt in kleine oplagen, fotoboeken en boeken die ooit verboden waren, zoals erotica. Het gaat om uitgaven van 1801 tot heden. Behalve Nederlandse zijn in de collectie ook veel Duitse, Engelse, Franse en Amerikaanse uitgaven te vinden.
Achtergrond van de collectie
In 1983 besloten we de zeldzame en kostbare werken uit de 19e en 20e eeuw die verspreid stonden in de algemene magazijnen van de KB samen te brengen in het magazijn Bijzondere Collecties. De collectie groeit nog steeds – door werken aan te schaffen, maar ook doordat uitgevers hun nieuwe uitgaven aanbieden.
Toegankelijkheid van de collectie
Je vindt de boeken in de KB-catalogus. Bekijk ze in de leeszaal Bijzondere Collecties. Op aanvraag organiseren we ook presentaties voor groepen.
Literatuur
Artikelen
- Wolf, C. de. ‘Negentiende en twintigste eeuw’. Nederlandse boeken uit eigen bezit. KB, 1982, pp. 28-45.
- Wolf, C. de. ‘Gedrukte werken uit de negentiende en twintigste eeuw’. Accoord CR. KB, 1986, pp. 130-150.
Boeken
- Capelleveen, P. van & Wolf, C. de (red.). Het ideale boek. Honderd jaar private press in Nederland, 1910-2010. Vantilt/KB, 2010.
- Zoete, J. de (red.). De techniek van de Nederlandse boekillustratie in de 19e eeuw. Koninklijk Verbond Grafische Ondernemingen (KVGO), 1995.