Jan Toorop

Inhoudsopgave

De collectie Jan Toorop in het kort

 • Inhoud: verzameling handschriften, brieven en archivalia van en over de schilder Jan Toorop (1858-1928).
 • Omvang: circa 100 boeken, circa 500 artikelen, knipsels en objecten, circa 500 brieven (circa 4,5 meter).
 • Toegang: vindbaar via de KB-catalogus. Ter inzage in de leeszaal Bijzondere Collecties; worden niet uitgeleend. Als collectie is het geheel in detail ontsloten met een gedrukte inventaris. De brieven zijn ook verwerkt in de Catalogus Epistularum Neerlandicarum (CEN).
 • Meer informatie: Jeroen Vandommele.

Over Jan Toorop

De schilder Jan Theodoor Toorop werd op 20 december 1858 geboren op Java. Hij vertrok in 1869 naar Nederland. Van 1880 tot 1882 studeerde hij aan de Amsterdamse Academie van Beeldende Kunsten. Toorop begon als impressionist, maar zijn stijl ontwikkelde zich via het pointillisme tot het symbolisme. Hij ontwierp boekbanden, illustraties, keramiek en reclames. Vanaf 1905 liet hij zich steeds meer inspireren door zijn rooms-katholieke geloof.

Inhoud van de collectie Jan Toorop

In de collectie vind je de literaire erfenis van Toorop: de bibliotheek van de schilder en brieven van en aan kunstenaars, familieleden en vrienden. Het grootste deel van de collectie bestaat uit boeken, artikelen en knipsels over Toorop. Dat zijn onder meer catalogi van tentoonstellingen van zijn werk, hand- en presentexemplaren, boeken met aantekeningen van Toorop en door hem ontworpen boekbanden en -illustraties.

De correspondentie in de collectie bestaat uit twee delen: briefwisselingen met familie, zoals zijn latere echtgenote Annie Hall en zijn dochter Charley, en brieven van collega-kunstenaars, opdrachtgevers en bewonderaars, zoals Louis Couperus en P.C. Boutens. Daarnaast bevat het archief persoonlijke objecten, waaronder een collectie foto's, notitieboekjes en onderscheidingen. Samen bieden deze teksten en objecten inzicht in Toorops persoonlijke en artistieke ontwikkeling en netwerk.

 • Jan Toorop, Vrouwenportret (circa 1912).

Ontstaan van de collectie Jan Toorop

In 1929 schonk Charley Toorop het archief van haar vader Johannes Theodoor Toorop (1858-1928) aan de KB – eerst in bruikleen, en na haar dood als geschenk. Sinds 1929 is het archief steeds uitgebreid, bijvoorbeeld met correspondentie met Mies Elout-Drabbe (1965) en William Degouve de Nuncques (1990). Een bijzondere aanwinst ontving de KB in 1947 van mevrouw W.M.C. ('Miek') Janssen (1890-1953): een subtiel getekend symbolistisch portretje van een jonge vrouw, spaarzaam met krijt ingekleurd.

Toegankelijkheid van de collectie Jan Toorop

Je kunt de collectie raadplegen in de leeszaal Bijzondere Collecties van de KB.

Relatie met andere collecties

Een grote collectie handschriften, foto's en brieven van Toorop is te vinden in het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis.

Literatuur over de collectie Jan Toorop

Boeken

 • Lijst van brieven, documenten, boeken en boekbanden, tijdschriften en tijdschriftartikelen, courantenuitknipsels, catalogi, onderscheidingsteekenen, portretten e.a. personalia, uitmakende de verzameling Toorop, s.n., s.l., s.d.
 • Coelen, P. van der & Lieverloo, K. van (red.), Jan Toorop portrettist. Waanders, 2003.
 • Grinten, H. van der & Thoben, P. (red.). Jan Toorop, De Nijmeegse jaren 1908-1916. Nijmeegs Museum Commanderie van St. Jan, 1978.
 • Hefting, V. Jan Toorop. Een kennismaking. Bert Bakker, 1989.

Artikelen

 • Thomassen, K. ‘Jan Toorop, schilder, tekenaar, graficus 1858-1928’, Verzamelaars en verzamelingen. Koninklijke Bibliotheek 1798-1998. WBooks, 1998. pp. 115-121.
 • Wezel, G. van. Jan Toorop, zang der tijden. WBooks, 2016.