Context- en referentiecollectie

De context- en referentiecollectie in het kort

  • Inhoud: publicaties die nodig zijn om de Nederlandse geschiedenis, cultuur en samenleving in internationaal perspectief te bestuderen.
  • Omvang: de context- en referentiecollectie geeft digitaal toegang tot ruim 5 miljoen e-books en 250.000 e-tijdschriften.
  • Toegang: sommige werken zijn voor iedereen toegankelijk, andere alleen voor leden van de KB.
  • Meer informatie: Gert Jan van Velzen.

Over de context- en referentiecollectie

In de context- en referentiecollectie van de KB vind je publicaties die nodig zijn om de Nederlandse geschiedenis, taal, cultuur en samenleving in internationaal perspectief te bestuderen. In deze collectie vind je over de internationale context van Nederland, bijvoorbeeld op het gebied van kunst of geschiedenis. Ook vind je er naslagwerken, zoals woordenboeken en encyclopedieën. De context- en referentiecollectie is een aanvulling op de Nederlandcollectie.

Geschiedenis van de collectie

In de 19e eeuw ontwikkelde de KB zich steeds meer tot een algemene wetenschappelijke bibliotheek. Daarom kocht de KB veel buitenlandse publicaties over literatuur, kunst en geschiedenis. In het begin van de 20e eeuw groeide de collectie snel.

In 1982 werd de KB officieel de nationale bibliotheek van Nederland. Toen veranderde dat. We schaffen buitenlandse publicaties nu alleen nog aan als referentiecollectie bij de Nederlandcollectie. Sinds 2012 slaan we buitenlandse publicaties bijna alleen nog digitaal op.

Toegankelijkheid van de collectie

Een groot deel van de collectie is digitaal beschikbaar. Er staan ook naslagwerken in de leeszaal.