P.C. Boutens

De collectie P.C. Boutens in het kort

  • Inhoud: bijna complete verzameling van alle dichtbundels en vertalingen van dichter P.C. Boutens, inclusief privé-uitgaven.
  • Omvang: enkele tientallen werken.
  • Toegang: te vinden in de KB-catalogus. Ter inzage in de leeszaal Bijzondere Collecties; worden niet uitgeleend.
  • Meer informatie: Arno Kuipers en Paul van Capelleveen.

Over de collectie P.C. Boutens

In deze collectie vind je alle dichtbundels die de dichter P.C. Boutens (1870-1943) vanaf 1898 publiceerde. Boutens was een symbolistisch dichter: hij zocht altijd naar een ‘hogere werkelijkheid’. Hij werd sterk beïnvloed door de Griekse filosoof Plato.

Boutens’ dichtbundels werden vaak bijzonder vormgegeven. De ontwerpen waren geïnspireerd door de Nieuwe Kunst en de private press-beweging rond 1900 in Engeland. Eerste drukken van Boutens verschenen in luxe edities, gebonden in perkament.

Naast deze bundels vind je in de collectie van de KB ook vertalingen door Boutens. Hij promoveerde op de Griekse komedieschrijver Aristophanes en vertaalde ook veel klassieke toneelstukken. Sommige vertalingen gaf hij zelf uit, in kleine oplagen. Hij gaf ook eigen bloemlezingen van vertaalde gedichten uit, bijvoorbeeld van Alfred Lord Douglas, de geliefde van Oscar Wilde.

Geschiedenis van de collectie P.C. Boutens

De KB verzamelde het werk van Boutens geleidelijk. In 1987 kreeg de KB een bijzondere schenking van 50 boeken van en over Boutens van de verzamelaar J. Keetelaar. Het Literatuurmuseum schonk zeldzame privé-uitgaven. De Vrienden van de Koninklijke Bibliotheek schonken in 1995 een exemplaar van Naenia, dat Boutens in 1903 schreef voor 1 van zijn kostschoolleerlingen, Willem van Tets. Dit ‘treurdicht’ verscheen in een oplage van maar 12 exemplaren.

Toegankelijkheid van de collectie P.C. Boutens

De boeken uit de Collectie Boutens zijn te vinden via de KB-catalogus. Ze zijn ter inzage in de leeszaal Bijzondere Collecties en je kunt ze niet lenen.

Meer lezen over de collectie P.C. Boutens?

Boeken