The Cecil Papers

Wat schreef de Engelse koningin Elizabeth I aan haar achternicht, Mary, Queen of Scots? En voeren er Nederlanders mee in de Spaanse Armada toen deze verslagen werd in 1588?

Op deze vragen en meer vind je antwoord in The Cecil Papers. The Cecil Papers zijn het archief van 2 belangrijke figuren uit de Engelse geschiedenis: William Cecil, oftewel Lord Burghley (1520-1598) en zijn zoon Robert, de eerste Earl of Salisbury (1563-1612). Zij hielden een archief bij dat uiteindelijk een periode beslaat van 1520 tot 1668.  

Wat vind je in The Cecil Papers?

The Cecil Papers bevat zo’n 30.000 documenten. Je vindt hier:

  • Correspondentie van en aan belangrijke politieke figuren. Denk aan koningin Elizabeth I en de Spaanse koning Filips II.
  • Verslagen van politieke gebeurtenissen. Je leest hier onder andere het verslag van de onthoofding van Mary, Queen of Scots.
  • Andere regeringsdocumenten. Bijvoorbeeld een lijst met alle schepen die uitvoeren om de Spaanse Armada te verslaan of verslagen van ambassadeurs.

Je kunt scans van de documenten bekijken, en vaak ook een tekstversie. Beide kun je downloaden.

 

Voor wie zijn The Cecil Papers een goede bron?

The Cecil Papers zijn een onmisbare bron voor historici, zeker voor historici die geïnteresseerd zijn in Groot-Brittannië. Maar ook wie van geschiedenis houdt en meer wil weten over het Engeland van de 16e en 17e eeuw kan hier goed terecht.

Zo gebruik je deze bron

The Cecil Papers bevatten heel veel documenten. Voorkom dat je verdwaalt in alle informatie en volg deze stappen.

Ga naar de bron

Om deze bron te kunnen gebruiken, moet je lid zijn van de KB. Voer je pasnummer en wachtwoord in. Lees meer over lid worden van de KB.

Vul je zoekterm in

Vul je zoekterm in. Je kunt aangeven op wat voor soort document je wilt zoeken. Op brieven bijvoorbeeld, of op illustraties. Ook kun je documenten in een andere taal dan het Engels zoeken.

Resultaten filteren?

Heb je te veel resultaten? Je kunt bij de resultaten aangeven op welke periode je verder wilt zoeken. Of op wat voor soort document, als je dat bij de vorige stap niet gedaan hebt.

Scan of tekstversie

Je krijgt standaard een scan van het document te zien. Maar je kunt ook een tekstversie aanklikken. Deze is vaak beter leesbaar, maar er staan wel OCR-fouten in; overzetfouten. Houd er rekening mee dat het een Engels archief is. Je vindt er dus geen vertalingen.