Queen Victoria's Journals

Wat schreef de Engelse koningin Victoria (1819-1901) in haar dagboek op de dag dat ze de troon besteeg als 18-jarige? Hoe vond ze haar eerste reisje met de trein? Welke indruk maakte haar toekomstige echtgenoot Albert op haar, toen ze hem voor het eerst zag?

Op deze vragen en meer vind je antwoord in Queen Victoria's Journals. Koningin Victoria zat 63 jaar lang op de troon. Onder haar bewind, het zogeheten Victoriaanse tijdperk, werd het Britse rijk groter dan ooit. Victoria regeerde  over gebieden in alle werelddelen; ze werd zelfs keizerin van India.

Wat vind je in Queen Victoria's Journals?

Queen Victoria's Journals bevat:

  • De 141 dagboeken van koningin Victoria die bewaard zijn gebleven. Ze zijn door haar jongste dochter Beatrice uitgeschreven, op verzoek van koningin Victoria zelf. Daarbij zijn gevoelige of onbelangrijke passages weggelaten. Nadat een dagboek was getranscribeerd (uitgeschreven), werd het origineel vernietigd. Later zijn ze uitgetypt en voorzien van bijschriften.
  • Een tijdlijn van 1800 tot 1901, waarop te zien is welke politieke, culturele en wetenschappelijke ontwikkelingen plaatsvonden tijdens het leven van koningin Victoria. Het was de tijd van grote sociale, economische en technologische vooruitgang: zo werden de telefoon, de telegraaf, de stoommachine, het elektrische licht en de auto uitgevonden.
  • Tekeningen van koningin Victoria. Soms illustreerde ze haar dagboeken. Ook zijn er losse schetsen van haar te vinden in deze bron.
  • Veel achtergrondinformatie over tijdgenoten en plaatsen.

Voor wie is Queen Victoria's Journals een goede bron?

Queen Victoria's Journals is een onmisbare bron voor historici, zeker voor historici die geïnteresseerd zijn in Groot-Brittannië. Maar ook wie van geschiedenis houdt en meer wil weten over het Engeland van de 19e eeuw kan hier goed terecht.

Zo gebruik je deze bron

Queen Victoria's Journals bevat veel informatie en veel zoekmogelijkheden. Voorkom dat je verdwaalt in alle informatie en volg deze stappen.

Ga naar de bron

Om deze bron te kunnen gebruiken, moet je lid zijn van de KB. Voer je pasnummer en wachtwoord in. Lees meer over lid worden van de KB.

Zoeken naar dagboeken

De dagboeken zijn te vinden op datum. Klik in de bovenbalk op 'Browse', kies 'Journals', en vervolgens een jaar, maand en dag. Vervolgens klik je op 'Go to the selected journal entry'. Onder aan het dagboek vind je onder andere meer uitleg over de personen en plaatsen die erin staan.

Zoeken op namen of plaatsen

Wil je iets meer weten over belangrijke personen of plaatsen die in koningin Victoria's dagboeken voorkomen? Ga dan naar 'Browse' in de bovenbalk en kies: 'Names and Places'.

De tijdlijn 1800-1901

Ga in de bovenbalk naar 'Timeline'. In de tijdlijn vind je de belangrijkste gebeurtenissen tijdens het leven van koningin Victoria. Met verschillende icoontjes wordt aangegeven of het om wetenschap, cultuur, politiek, het rijk, de koninklijke familie, sport of militaire operaties gaat.