Heb jij altijd al willen weten hoe het leven van je overgrootmoeder eruitzag? Of ben je benieuwd wat je familieleden driehonderd jaar geleden deden? Daar kom je achter door stamboomonderzoek te doen. Dat kan bij de KB. Op deze pagina vertellen we je welke bronnen handig zijn. Ook geven we een aantal tips over andere plekken waar je informatie over je familie kunt vinden.
Wat vind je bij de KB voor je stamboomonderzoek?
Als je nog helemaal niks over je voorouders weet, kun je vaak het beste beginnen met zoeken in gemeentearchieven, of bij het Centraal Bureau voor Genealogie. Wanneer je al iets meer weet, kun je bij de KB terecht om je stamboom verder in te kleuren. We hebben veel bronnen die daarbij van pas komen.
Als je bijvoorbeeld al weet dat je overgrootmoeder zich inzette voor vrouwenkiesrecht, dan vind je bij de KB misschien wel boeken over de beweging waarbij zij zich aansloot, of zelfs foto’s van bijeenkomsten waar ze bij was. Zo kom je steeds meer te weten over jouw voorouders en komt hun geschiedenis tot leven.
Gratis bronnen voor je stamboomonderzoek
We maken bij de KB heel veel papieren bronnen digitaal. Denk bijvoorbeeld aan tijdschriften, kranten en foto’s. Je kunt deze goed gebruiken om je stamboom mee in te kleuren. Tijdschriften en kranten waren vroeger sterk verzuild. Protestanten, katholieken en socialisten hadden allemaal hun eigen nieuwsbronnen. Wie weet vind je je communistische opa wel terug in een tijdschrift van toen.
Bij de KB zetten we deze oude papieren bronnen in zogenaamde ‘databases’ (een soort verzameling van bronnen) op het internet. Sommige zijn vrij toegankelijk. Je kunt er dus zonder te betalen in. We vinden het namelijk belangrijk om informatie zo open mogelijk aan te bieden. De volgende gratis bron is handig voor je stamboomonderzoek:
Delpher
Online databank met miljoenen pagina’s uit kranten, boeken en tijdschriften van vroeger. Vooral de kranten uit de regio’s zijn handig voor je stamboomonderzoek. Er staan namelijk familieberichten (bijvoorbeeld geboorteberichten) in, en ook het plaatselijke nieuws, verhuisberichten, personeelsadvertenties, verslagen van rechtszaken en aankomstberichten van schepen met daarbij de passagierslijst. Zo kun je veel details terugvinden over je familie.
Betaalde bronnen via de KB
De KB verzamelt en bewaart alle boeken, kranten en tijdschriften die in Nederland zijn verschenen. Er is dus een hoop informatie te vinden bij de KB. We willen alles wat we hebben zo veel mogelijk gratis online aanbieden, maar soms is dat niet mogelijk. Bijvoorbeeld omdat iemand anders de rechten nog heeft op het stuk dat je zoekt. Of omdat we er nog niet aan toegekomen zijn om ze online te zetten. Deze fysieke (papieren) bronnen kun je gebruiken als je lid wordt van de KB. Ook kun je dan gebruik maken van betaalde bronnen van andere organisaties waar we een abonnement op hebben.
Wil je ook toegang tot deze bronnen om stamboomonderzoek te doen? Word dan lid van de KB.
De papieren collectie van de KB
Zoek je graag in echte, papieren boeken en artikelen? Bij de KB hebben we miljoenen boeken, kranten, tijdschriften en meer in huis. Veel daarvan kun je lenen of bij ons in de leeszalen inzien. Deze papieren bronnen kunnen ook van pas komen bij je stamboomonderzoek. Dan is het wel handig als je weet waar je kunt beginnen.
KB-catalogus: dit is een overzicht van alle boeken, tijdschriften, handschriften, kranten, kaarten en bladmuziek die we bij de KB in huis hebben. Handig, want dan hoef je niet al die eindeloze rijen zelfs langs te gaan om te vinden wat je nodig hebt.
Boeken lenen uit andere bibliotheken
Je kunt ook spullen van andere bibliotheken door het hele land lenen. Via het Interbibliothecair Leenverkeer (IBL) reserveer je bijvoorbeeld een boek van de Universiteit Utrecht en laat je het naar de KB brengen. Lees meer over hoe IBL werkt.
Andere online bronnen voor KB-leden
Ben je lid van de KB? Dan kun je ook gebruik maken van veel interessante online bronnen van andere organisaties. Bijvoorbeeld de database World Biographical Information System Online (WBIS). Hierin vind je informatie over ruim 6 miljoen mensen, die leefden tussen de 8e eeuw voor Christus en nu. Je vindt deze bron in de digitale bronnen van de KB.
Verder online onderzoek doen
Centraal Bureau voor Genealogie (CBG)
Als je meer wilt leren over je stamboom, zou je ook eens een kijkje kunnen nemen bij het Centraal Bureau voor Genealogie. Dit is een landelijk kenniscentrum voor stamboomonderzoek en familiegeschiedenis.